Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det smällde bara till. Jag minns att jag hann tänka att älgar är vita under magen när hon reste sig upp på bakbenen”, säger Eva Pedersen. Foto: Frida Björk/SVT/Privat

Eva, 76, i rullstol – sex månader efter älgattacken i Lerum

Uppdaterad
Publicerad

Den 16 januari gick Eva Pedersen ut för att ta en promenad. Men hon kom hem först två veckor senare. Mitt i villakvarteret i Lerum blev hon attackerad och nersparkad av en älg.

– Jag vaknar fortfarande på natten och är rädd, säger hon.

”Kände lukten av älgen” – starta klippet för att följa med hem till Eva och hör henne berätta om älgattacken.

Under ett halvår hade Lerum gäckats av en älgfamilj. Eva Pedersen hade känt sig otrygg eftersom älgarna gjort utfall vid flera tillfällen.

Därför valde hon att gå på upplysta gator i sina hemmakvarter. Men det hjälpte inte.

– Jag såg en bil som stod och blinkade med lamporna när jag kom och gick, men såg inte älgarna. Först när jag kände andedräkten från älghonan upptäckte jag henne, säger Eva.

Livet helt förändrat

Hon är 76 år och var tidigare en pigg pensionär som gick flera mil i veckan. Nu är Evas liv helt förändrat. På bara några sekunder sparkades hon ner av älgkon som såg Eva som ett hot mot sina fjolårskalvar.

– Det smällde bara till. Jag minns att jag hann tänka att älgar är vita under magen när hon reste sig upp på bakbenen.

Evas ena ben krossades när älgen sparkade ner henne, först efter 14 dagar skrevs hon ut från sjukhuset. Ett halvår efter älgattacken har skadan fortfarande inte läkt, Eva är rullstolsburen och kan bara gå något enstaka steg med hjälp av gåstol.

Dagen efter attacken fattade polisen beslut om att älgkon och hennes två kalvar skulle skjutas och en vecka senare sköts älgfamiljen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.