Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya skollagen gör det tydligare för lärarna var gränserna går. Det säger Maria Refors Legge, doktor i utbildningsrätt. Foto: SVT

Experten: Nya lagen ger lärarna tydligare ramar

Uppdaterad
Publicerad

Den nya skollagen som trädde i kraft i augusti förra året ska göra det tydligare för lärare vad de får och inte får göra. Det säger Maria Refors Legge som är doktor i utbildningsrätt.

– Det är lagstiftarnas förhoppning att krockarna i klassrummen ska bli färre, säger hon.

Enligt skollagen så har en lärare rätt att ingripa fysiskt om en elev stör ordningen, kränker någon eller är våldsam. Ingripandet ska då vara proportionerligt till syftet. Syftet i det här fallet är att få eleven att ändra beteende och få det lugnt i klassrummet.

Men även om lagen nu ska vara tydligare så är det fortfarande eleven som till stor del avgör vad som är kränkande behandling.

– Lagen utgår från en, till viss del, subjektiv bedömning från elevens sida, säger Maria Refors Legge i en intervju i SVT:s Aktuellt på torsdagen.

Starta klippet för att se Maria Refors Legge berätta om en lärare får ta en elev i armen enligt skollagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.