Kriminologen Jerzy Sarnecki om rymningarna från permissionerna. Foto: SVT/Affekt Film AB

Kriminologen: ”I detta fall har man klantat till det”

Uppdaterad
Publicerad

Risken att en person skulle rymma när hen är på permission kan ses som väldigt liten. I alla fall om man ser till antalet permissioner som godkänns, och i de allra flesta fall är rymningarna inte mer dramatiska än att man kommer sent tillbaka, detta menar Jerzy Sarnecki, Professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet.

– I just det här fallet har man klantat till det, berättar Jerzy Sarnecki.

I fredags rymde en man i 40-årsåldern från en rättspsykiatrisk institution i Göteborg, efter en så kallad bevakad utevistelse. Mannen är nu funnen av polisen, men nu riktas hård kritik mot Rågårdens rättspsykiatriska mottagning där mannen var inskriven.

Men enligt kriminologen Jerzy Sarnecki, finns det en väldigt liten risk att någon rymmer från rättspsykiatrisk vård.

– Av olika skäl, måste man släppa dessa personer av och till på permission. Det är grundprincipen. Men ibland tillämpas inte den principen om det till exempel handlar om en mycket farlig person eller en person med hög risk för att rymma. För att minimera den risken gör man olika typer av farlighetsbedömningar. Sen är det så att dessa tester aldrig är hundraprocentiga. Det finns alltid en risk i bedömningen och i just det här fallet har bedömningen inte varit rätt, berättar Jerzy Sarnecki.

En väldigt liten risk

Jerzy Sarnecki säger att denna typ av permission och bevakade utevistelse är väldigt vanliga inom både kriminalvården och i rättspsykiatrin. Både för de vårdades behandling men också för att det bidrar till lugn och ro på anstalterna. Antalet rymningar, som oftast sker på dessa permissioner, är därför väldigt få i jämförelse med antalet permissioner som beviljas.

– Bara för att det ibland går fel betyder ju inte det att hela systemet ska avskaffas. Det är väldigt ovanligt med rymningar om man ser till antalet permissioner. Nu mera är det också så att om man rymmer gör man det på permissioner istället för från anstalterna. Sen beror det lite på vad man bedömer som rymning. De flesta av permissionerna är inte bemannade och ofta handlar det om att man inte kommer tillbaka i tid, säger Jerzy Sarnecki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer