Foto: TT/Lunds universitet

Lektorn i straffrätt: ”Det är inte någon slags straffrihet”

Uppdaterad
Publicerad

Straffreduceringen för den man som dömdes för den brutala våldtäkten av en åttaårig flicka för 24 år sedan har väckt starka reaktioner. Men sänkningen betyder inte att brottet ses som mindre allvarligt. Det säger universitetslektorn i straffrätt, Sverker Jönsson.

– Vi ansåg att straffvärdet var åtta års fängelse men det finns bestämmelser som säger att man ska ta hänsyn till tid som gått efter ett brott och vi kom fram till att det var rimligt att reducera med två år, sa domaren Anna Witte till SVT efter domen.

På onsdagen dömdes den 58-årige mannen till sex års fängelse av Göteborgs tingsrätt. Men att straffet sänktes med hänvisning till att det har gått lång tid sedan brottet har väckt starka reaktioner.

”Inte någon slags straffrihet”

Sverker Jönsson, universitetslektor i straffrätt på Juridiska fakulteten vid Lunds universitet, menar dock att det inte ska ses som att rätten ser mindre allvarligt på brottet.

– Det är inte någon slags straffrihet, vilket vi också ser i att det blir sex års fängelse. Det är ett långt straff i vårt land, även för en grov våldtäkt, säger han.

Det var i september 1994 som den då åttaåriga flickan misshandlades och våldtogs på väg hem från skolan. 24 år efter brottet ringade polisen in en misstänkt med hjälp av en så kallad familjesökning i DNA-registret. På tisdagen dömdes den 58-årige mannen i Göteborgs tingsrätt till sex års fängelse för den brutala våldtäkten.

Rätten och åklagaren var överens om att straffvärdet låg på åtta års fängelse, men åklagaren yrkade på att straffet skulle sättas ned till sju år. Göteborgs tingsrätt lutar sig bland annat mot en dom i Högsta domstolen där straffet sänktes med ett år då det gått 12 år sen brottet.

Utrymme att överklaga

– Jag tror att det finns utrymme för en åklagare som vill överklaga påföljdsdelen och argumentera för att det bara ska vara ett år här med. HD:s dom är inte så matematiskt uppbyggd, säger han. 

Det finns flera olika saker som kan påverka strafflängden i Sverige. Vid hög ålder eller sjukdom kan det till exempel sänkas av humanitära skäl, att man blir av med jobbet kan påverka för att straffet ska bli proportionerligt och unga personer får av praxis lägre straff med hänsyn till åldern.

– Tingsrätten måste tillämpa de regler som finns och det finns regler kring det här som kallas billighetsskäl. Det är saker som inte har med brottet i sig att göra.

Men varför sänks straffet för att det har gått lång tid?

– Det handlar om tidens gång. Tänk dig själv var du var för 24 år sen och vad du gjorde. Vårt system säger att det fortfarande är rättvisa att bestraffa, men vi ska ta hänsyn till att det har gått lång tid och att människor har inrättat sig efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.