Anna Hagelin, projektledare på Länsstyrelsen, framför Åråsforsarna vid Gullspångsälvens utlopp till Vänern. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Nya rönen som kan rädda hotade Gullspångslaxen: ”Tydliga resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Det satsas miljoner på att rädda den hotade Gullspångslaxen och det har just införts ett utökat fiskeförbud. Samtidigt rapporteras ett stort framsteg i arbetet – experterna har äntligen kunnat kartlägga laxens väg ut i Vänern vilket får stor betydelse för att kunna rädda laxen.

Gullspångslaxen betecknas som världens största sötvattenlevande lax. Den föds i vattnet nära kraftverket i Gullspång och vandrar sedan ut i Vänern. Gullspångslaxen är hotad och därför har fiskeförbud införts kring Gullspång. Men experterna har nu hittat en förklaring till att laxen har minskat de senaste årtiondena.

– Vi har fått väldigt tydliga resultat att hälften av de unga laxarna, smolten, går via den konstgjorda kanalen när kraftverket körs, säger Anna Hagelin, projektledare på Länsstyrelsen.

Se mer i om videon laxens väg ut i Vänern och hur sändare opererades in i fisken.

Inopererade sändare

Med hjälp av små inopererade sändare har de sett att hälften av laxen inte går ut i Vänern den naturliga vägen via Åråsforsarna utan i stället svänger av i en konstgjord kanal byggd på 70-talet, anlagd för att ta hand om överskottsvatten. Om kraftverket inte körs blir vattenståndet för lågt i kanalen. Händer det innan laxen hunnit ut i Vänern eller när den ska tillbaka för fortplantning så riskerar den att inte hitta hem och i stället bli instängd.

– Det är mycket viktig kunskap för Gullspångälven men kunskapen kan även användas på andra platser med liknande lösningar med divergeringsdammar, säger Anna Hagelin.

Gamla tillstånd

Den nya kunskapen får betydelse för alla vattenkraftverk med liknande lösningar när tillstånden nu ska förnyas för landets vattenkraftverk. Vissa av tillstånden är över hundra år gamla.

Nyligen kom nya föreskrifter från havs- och vattenmyndigheten som gör lax och öring än mer fredad i Vänern. Från 1 oktober råder totalförbud mot fiske av lax och öring i ett område utanför Gullspång som motsvarar hela åtta procent av Vänerns yta. Förbudet gäller både yrkesfiskare och fritidsfiskare.

Gullspångslaxen förr och nu

Från början vandrade laxynglen från sjön Skagern och via Gullspångsälven och Åråsforsarna ut i Vänern. När kraftverket byggdes 1908 stängdes den vägen av och det har senare gjorts flera åtgärder för att hjälpa laxen, bland annat en laxtrappa.

I ett treårigt projekt där EU satsat 5,5 miljoner kronor har bland annat små sändare har opererats in i laxarna. Sändaren är enligt forskarna helt ofarlig för fisken. Med hjälp av signalerna har laxens väg kunnat följas i detalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.