Ladugård som befarades explodera har brunnit ner

Uppdaterad
Publicerad

En ladugård i närheten av Ulricehamn har brunnit ner. Räddningstjänsten trodde att gasflaskor fanns i byggnaden och kunde inte gå in.

Vid 14.30 under torsdagen var räddningstjänsten på plats vid en brinnande ladugård i närheten av Liared. Gasflaskor inuti byggnaden gör att räddningstjänsten håller säkerhetsavstånd.

– Vi gör inga släckningsförsök. Inledningsvis är det explosionsrisk och då är det 300 meters säkerhetsavstånd som gäller. Vi riskerar inte att skicka in personal, sade Per Fägersten vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Brinner ner helt

Två tankbilar och tre släckenheter är på plats för att övervaka branden.

– Vi låter ladugården brinna ner. Vi är där och ser till att elden inte sprider sig, det är torrt i marken och det blir en del gnistregn. Vi har kontroll på brandspridningen, sade Per Fägersten.

Häst sprang nära byggnaden

Räddningstjänsten vet inte exakt vilka typer av gasbehållare som finns i byggnaden. Ladugården används som verkstad för svetsning av bilar och om det är stora svetsgasflaskor i byggnaden är risken att det blir en allvarlig explosion. Byggnaden var kraftigt brandskadad när räddningtjänsten kom på plats och därför låter de byggnaden brinna ner.

Det fanns tidigare en häst i nära anslutning till ladugården, men den har räddningstjänsten räddat. Angående de gasflaskor, som fanns i byggnaden, så var det ingen fara för räddningstjänstens personal. Det uppgav Per Fägersten vid 17.30-tiden under torsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.