Många stockholmare föll för januaris isar. Foto: SVT

Extremt många benbrott efter halkolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Under senaste dygnet har hundratals patienter sökt akutvård inom Sahlgrenska efter halkolyckor. Enligt sjukhusledningen handlar det om ett rekord och man har nu tvingats stoppa all planerad ortopedkirurgi. ”Vi opererar bara akuta skador”, meddelar man.

Det var i söndags eftermiddag som vintern slog till i Västsverige. Under måndagsdygnet kom det in 155 patienter med befarade benbrott till akuten vid Mölndals sjukhus, vilket P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– Det är all time high. Vi har aldrig haft ett så stort tryck av den här typen tidigare, säger Anders Hyltander, områdeschef på Mölndals sjukhus, till SVT Nyheter Väst.

Anders Hyltander, områdeschef Mölndals sjukhus.

Flödet har lett till att man har ställt in alla planerade ortopediska operationer. Det gäller på obestämd tid.

– Vi tar en dag i taget och kan inte säga när läget återgår till det normala. Men tack vare oerhört lojala medarbetare lyckas vi lösa den akuta situationen på ett mycket tillfredsställande sätt, säger Anders Hyltander.

”Kan öka igen”

Personal har arbetat över och ledig personal har låtit sig kallas in.

– Många av de skadade har behövts läggas in och det har lett till ett hårt tryck på avdelningarna också. Men även där har personalen gjort ett fantastiskt arbete för att möta situationen.

Tisdagen har börjat lugnare än gårdagen. Men enligt Hyltander befarar man att antalet patienter kommer att öka igen under dagen.

– Vi uppmanar allmänheten att vara mycket försiktig. Använd broddar och cykla inte, säger Anders Hyltander.

Inom NU-sjukvården, som täcker Bohuslän, Dalsland samt Trollhättan och Vänersborg, är situationen inte likadan. Därifrån meddelas att inflödet är ”normalt”. Även Skaraborgs sjukhus rapporterar en normal situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer