Pollenallergiker kan få det jobbigt när värmen kommer. Arkivbild. Foto: Erik Nylander/TT

Extremt sen pollensäsong i Västsverige i år

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en skonsam vår för pollenallergiker på grund av låga temperaturer, men framöver kan det bli en intensiv pollensäsong när olika växter vill blomma ut samtidigt.

En lång vinter med ett kallt klimat har gjort att få växter står i blom. Det har inneburit att årets pollensäsong har försenats.

– Det är extremt sent i år. Det har inte varit något större pollenutsläpp på ett längre tag, säger Åslög Dahl, pollenexpert och forskare inom biologi- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Arktisk luft över Nordeuropa

Det måste bli varmare och torrare för att pollen på allvar ska börja spridas.

Åslög Dahl, pollenexpert och forskare inom biologi- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

– Arktisk luft har legat över Nordeuropa länge, men om det blir fint väder i helgen kan det komma mer pollen. Klibbalen har börjat att blomma nu och står och väntar, säger Åslög Dahl.

Eftersom säsongen har förskjutits blir det tätt mellan de olika växternas blomning. Det gör att det kan bli intensivt för allergiker när allt vill ut på samma gång.

– Det blir en komprimerad pollensäsong för allergikerna. Det kommer inte att bli så lång paus mellan al och björk som det brukar vara och det kan vara jobbigt, säger Åslög Dahl.

Intensivt för björkpollenallergiker

När björken kommer i gång i slutet på april kan det bli intensivt för då verkar Sverige se en kraftigare blomning av björk än vanligt, men för gräspollenallergiker verkar det bli ett bra år.

– En kall vårvinter brukar innebära lägre halter av gräspollen på sommaren. Gräset måste komma igång och växa ordentligt om det ska bli mycket pollen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer