Polisen på platsen där tre personer hittades döda. Foto: TT

Få kommunala åtgärder efter trippelmordet

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar efter trippelmordet i Uddevalla anordnas en manifestation mot våld. Där vädjade deltagarna att kommunen skulle göra mer för att minska kriminalitet och skapa trygghet. Trots det har kommunens direkta åtgärder och satsningar till följd av morden varit få.

– Jag tror inte på brandkårsutryckningar, vi måste jobba långsiktigt, säger Ewy Gahnström (V), kommunalråd med politiskt ansvar för integration och arbetsmarknadsfrågor i Uddevalla.

Hon berättar att kommunen under sommaren satsat på 50 extra praktikplatser för unga, att en ny extra fältassistent har anställts och ytterligare en ny socialsekreterare inom socialtjänsten. Men det är alltså långt från några mångmiljoninvesteringar på minskad kriminalitet och drogförebyggande arbete.

– Man kan säkert kritisera oss för att inte göra mer men det här är var vi förmådde nu med de resurser vi har, säger Ewy Gahnström (V).

Ska sammarbeta mer

Hon betonar samtidigt att kommunen inför nästa års budget satsar 10 miljoner på ungdomsarbetslöshet. De vill också satsa på att minska barngrupperna i skola och förskola för att gynna barn som behöver det och på så sätt minska utanförskap.

Men hjälper verkligen de här åtgärderna?

– Nej det är klart det inte gör det ju inte, det är ju bara en liten början. Men vi har även startat ett samarbete med våra sociala föreningar, och vi kommer även påbörja ett samarbete med idrotts- och kulturföreningar. Vi tror att det är en nyckelfråga att förändra på kort och lång sikt, säger Ewy Gahnström (V).

Vill ha stöd från staten

Samtidigt anser hon att kommunen behöver få mer hjälp från staten.

– Mycket pengar har förts bort från offentlig sektor och vi behöver hämta tillbaka mycket utav det. Vi behöver också hjälp av sjukvården eftersom många unga mår psykiskt dåligt.

Härom veckan ägde ytterligare ett mord rum i Uddevalla. Det innebär att fyra unga personer skjutits till döds på orten på mindre än ett halvår.

– Varje människa som dör är självklart ett misslyckande och vi politiker måste alltid fråga oss om vi satsar på rätt saker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet