Foto: TT/kollage

Få kvinnor styr inom idrotten i kommuner i Väst

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av styrelsemedlemmarna i idrottsföreningarna i Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet är kvinnor. Det visar en kartläggning som tidningen TTELA har gjort.

119 idrottsföreningar ingår i kartläggningen som TTELA har gjort. Tidningen har undersökt hur jämställda föreningarnas styrelser är. Enligt Riksidrottsförbundets jämställdhetsmål ska andelen män respektive kvinnor i styrelser vara minst 40 procent.

Elva föreningars styrelser utgörs enbart av män. Här ingår bland annat badminton- och bordtennisklubbar och fotbollsklubben Brålanda IF. Konståkningsklubben Thn/Vbg, bowlingföreningen BK Team Trollhättan och Melleruds ridklubb har enbart kvinnor i styrelserna.

Vill rekrytera fler kvinnor

Innebandyklubben IBK Vänersborg har sex män och en kvinna i sin styrelse. Klubbens ordförande Fredrik Mattsson är inte nöjd med siffrorna, och säger till TTELA att de arbetar för att rekrytera fler kvinnor.

– Vi är en förening för alla och vi vill ha lika många killar som tjejer. Så det är viktigt att det även ser ut så i de ledande rollerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.