Bengt Forsling, förste ombudsman för LO-distriktet i Västsverige. Foto: SVT

Facken kraftsamlar inför bygget av Västlänken

Publicerad

Fackförbunden i Västsverige startar nu en grupp för att strida för schyssta arbetsvillkor inför och under byggandet av Västlänken. Beskedet kommer när i stort sett samtliga upphandlingar redan är klara eller inne i sina slutfaser.

Bland fackförbunden som nu går samman under LO Västsverige finns bland annat Seko väst, Byggnads väst, Elektrikerna Göteborg, Målarna Väst och Transport Göteborg.

– Vi kan ju inte påverka valet av underleverantör till de olika byggena men vi kan påverka arbetsvillkoren och de sociala villkoren, säger Bengt Forsling, förste ombudsman för LO-distriktet i Västsverige och en av initiativtagarna till gruppen.

Västlänken

Har ni inte fått vara med tillräckligt tidigare?

– Jag kan inte svara i detalj för exakt hur involverade varje förbund varit men de förbund som var med på vår första träff inför julen konstaterar att man inte varit självklart inbjudna i de här överläggningarna, säger Bengt Forsling.

– Om man känner att man vill vara med är det alltid bra att vara med så tidigt som möjligt och då otroligt viktigt att man kontaktar oss, kontrar Åsa Markström, tillförordnad inköpsdirektör på Trafikverket apropå att de regionala facken agerar först nu.

Lågt bud oroar

Västlänkens station i Haga är redan upphandlad och klar och dit väntas omkring 2.000 utländska arbetare när bygget är igång. Ett konsortium bestående av det turkiska bolaget Gülermark, italienska Astaldi och norskägda Segermo blev tilldelade uppdraget. De vann med ett bud som låg en miljard kronor under det näst lägsta budet, något som oroar LO.

– Det är förvånansvärt. Vi är oroade för om man verkligen tittat på alla de sociala aspekterna kring lönevillkor och byggmaterial för vad annars kan man spara in på?, frågar sig Bengt Forsling.

Bland annat därför vill nu fackförbunden med den nystartade gruppen på nära håll och kontinuerligt kontrollera att gällande svenska kollektivavtal följs.

Förvåning hos Trafikverket

Beskedet om den nystartade gruppen tas emot med förvåning hos Trafikverket.

– Jag blev förvånad över detta eftersom de redan är med i processen, särskilt LO, Byggnads och Seko som vi jobbar mycket med centralt. Vi tycker det är otroligt viktigt att jobba nära fackförbunden, säger Åsa Markström, tillförordnad inköpsdirektör på Trafikverket som välkomnar initiativet från fackförbunden i Väst:

– Det är bara positivt och vi träffar gärna de regionala företrädarna också. Ska man lyckas med att de som jobbar har säkra arbetsplatser och trygga villkor så måste alla jobba tillsammans, fortsätter hon.

”Vi riskbedömer alla upphandlingar”

Hon är noga med att poängtera att Trafikverket vid stora projekt som Västlänken alltid vidtar omfattande åtgärder för att se till att kraven efterföljs.

– Vi riskbedömer alla upphandlingar utifrån sociala krav. Vi kommer dessutom att genomföra både annonserade och icke utannonserande revisioner under byggandets gång, säger Åsa Markström.

Den nystartade fackgruppen ser nu som nästa steg att få till ett möte med Trafikverket.

– Vi vill ju inte stoppa infrastruktursatsningarna utan vi vill ju se till att det blir schyssta villkor. Det här blir ett smidigt sätt för huvudprojektledaren på Trafikverket att kontinuerligt nå alla de berörda fackförbunden vid ett och samma tillfälle och hitta en bra samverkansform, säger Bengt Forsling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet