Nicklas Martinsson berättar om fortsatta problem för personalen på akuten på Sahlgrenska. Foto: Privat/Arkiv

Fackets larm om Sahlgrenska: ”Grät efter arbetspassen”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Sahlgrenskas akut går på knäna. Det menar flera fackförbund och skickade nyligen en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vissa grät efter arbetspassen, säger Nicklas Martinsson från Vårdförbundet.

I mitten av februari skickade fackförbunden Vårdförbundet, Kommunal, Saco och Vision en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket om bristande arbetsmiljö (en så kallad 6:6a-anmälan, se faktaruta). De ville ha svar på vad ledningen gör för att medarbetarnas hälsa inte ska äventyras.

– Personalen mådde fruktansvärt dåligt och vissa grät efter arbetspassen, säger Nicklas Martinsson, huvudskyddsombud från Vårdförbundet.

Under februari månad låg dagligen mellan 8 och 24 patienter kvar på akuten i väntan på att få komma till en vårdavdelning. Flera av dem fick ligga i korridorerna i brist på rum. Som längst fick de vänta i tre dagar.

”Problemet är inte löst”

Och nu, en månad efter anmälan till Arbetsmiljöverket, har inte mycket blivit bättre, menar Martinsson.

– Jag pratade med akuten idag kl 11 (torsdag, reds anm) och just nu är det 6 patienter som väntar på att få en vårdplats. Fem av dem har väntat sedan igår. Så problemet är inte löst.

Det är fortfarande ett högt tryck på akuten, menar Martinsson, och ser problemet med att rekrytera sjuksköterskor som en av orsakerna.

– Men arbetsgivaren måste ju också satsa på de sjuksköterskor som jobbar just nu så att de får en attraktiv arbetsmiljö.

Hur mår personalen idag?

– De är rädda för att om det inte händer nåt nu så är det många som vill sluta. Och då blir det ännu värre för de som är kvar.

Risk att många vill sluta

Fackförbundet Kommunal organiserar ambulansförare och undersköterskor, och huvudskyddsombudet ger en liknande bild av läget.

– För varje sjuksköterska de anställer så slutar det två. De måste ta hand om den personal som finns och lyssna på dem, säger Isabelle Yalcintas.

Isabelle Yalcintas berättar hur akuten på Sahlgrenska hade en överbeläggning på 16 personer för en vecka sedan. Foto: Privat

Hennes kollega Hans Ekström, sektionsordförande för Kommunal, berättar hur många olika åtgärder har gjort att akuten dräneras på kompetens och personal.

– Exempelvis öppnade man en ny vårdavdelning för att avlasta akuten, men då behövde man ju också personal dit. Som togs från akuten, säger han.

Problem under flera år

För två år sedan lämnade fackförbunden också in en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Under en period blev det något bättre, men sedan har läget förvärrats igen, menar fackombuden.

–Jag har inga större förhoppningar just nu för att läget ska förbättras, om man inte lyckas rekrytera sjuksköterskor, säger Nicklas Martinsson.

Arbetsmiljöverket uppger att de kommer att göra en inspektion på Sahlgrenska framöver. Och arbetsgivaren Sahlgrenska uppger att de har en rad planerade åtgärder för att rätta till bristerna, bland annat att öka antalet vårdplatser på avdelningarna.

Fakta om 6:6a-anmälan

Ett skyddsombud på en arbetsplats kan skicka en så kallad 6:6a-anmälan till arbetsgivaren

6:6a hänvisar till sjätte kapitlet, sjätte paragrafen i Arbetsmiljölagen

Skyddsombudet anger ett antal åtgärder som måste vidtas för en tillfredsställande arbetsmiljö

Om skyddsombudet inte tycker att arbetsgivaren vidtagit tillräckliga åtgärder kan anmälan skickas vidare till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.