Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan hör du Ingalill Hedlund, facklig samordnare på Keolis berätta hur hon ser på beslutet om stängda bakdörrar. Foto: SVT

Facket backar bussförarnas kritik om stängda bakdörrar

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet kommunal backar bussförarnas kritik om bristande säkerhet när bakdörrarna hålls stängda och chaufförerna ska fråga efter biljett.

– Vi ska vara kontrollanter, vi ska vara väktare och samtidigt ska vi köra buss. Vi vill inte ha den uppgiften, vi är anställda för att vara busschaufförer, säger Ingalill Hedlund, facklig samordnare på Keolis.

Sedan i oktober så öppnades framdörrarna på bussarna i Göteborg efter pandemin. Samtidigt passade Västtrafik på att införa en annan förändring – att bussförarna ska fråga efter biljett och att bakdörrarna ska hållas stängda på vissa linjer.

Enligt flera busschaufförer som SVT pratat med så har den nya arbetsuppgiften medfört en hotfullare och stressigare arbetsmiljö för busschaufförerna.

Till skillnad från många andra städer så har Göteborg under en längre tid låtit resenärerna gå på och av genom alla dörrar i bussarna, för att snabba på trafikflödet. Beslutet att nu på vissa linjer hålla bakdörrarna stängda togs enligt Västtrafik för att stoppa fuskåkare.

I klippet ovan berättar Ingalill Hedlund, facklig samordnare på Keolis om hur de ser på Västtrafiks beslut att stänga bakdörrarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer