Därför vill Vårdförbundet ha mer pengar till de som offrar sommarveckorna. Foto: Svt

Vårdfacket sågar sommarbonusen: Alldeles för låg

Uppdaterad
Publicerad

För att pussla ihop sommarschemat erbjuder sjukhusen i regionen även i år extra ersättning om vårdpersonalen skjuter på sin semester. Men facket är kritiska och tycker inte att 8 000 kronor per förskjuten vecka räcker.
– Vi har inte valt att sälja vårt liv för att arbeta i vården, säger Matilda Eriksson, förtroendevald på Vårdförbundet.

När sjukhusen under sommarmånaderna går på knäna får de ta till knep för att lösa bristen på vårdpersonal. Även i år kommer de att erbjuda personalen extra betalt om de skjuter på sin semester. Men facket tycker inte att arbetsgivarna betalar tillräckligt för den uppoffring som jobb under sommaren innebär, menar de.

– Man får inte den återhämtningen man behöver. Och det gör något med enskilda individer och en grupp när man är den som alltid måste släppa på sina rättigheter för att det ska funka för andra, säger Matilda Eriksson.

”8 000 kronor räcker inte”

Regionen har tagit fram ett avtal som samtliga större sjukhus i regionen har valt att tillämpa. Den extra ersättningen innebär 160 kronor extra per timma om man tar ett extrapass. Om personalen förskjuter sin semester erbjuds de 1 600 kronor extra per förskjuten semesterdag, eller 8 000 kronor extra om man skjuter på semestern en vecka.

Personalen som berörs är framför allt sjuksköterskor, men även undersköterskor, röntgensköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker kan komma att erbjudas ersättningen.

Matilda Eriksson tycker inte att sjukhusen ger en tillräckligt hög ersättning.

– Om man tänker på att man släpper ifrån sig en eller två veckor under den tiden på året då människor i allmänhet ser det som självklart att kunna vara ledig med sin familj och vänner så tycker vi inte att 8000 kronor är så mycket pengar, framhåller hon.

Hur mycket skulle ni vilja se att de ger?

– Höfta, men 20 000 kronor – som vi har sett i andra regioner.

Sjukhusledningen håller inte med

Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, tycker att ersättningen är rimlig.

–  Vår bedömning är att det räcker. Och det är ett avtal med regionen som vi förhåller oss till, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer