Hör säkerhetschefen på Trollhättans stad Kristina Hedman och ombudsman Lennart Sköld i klippet ovan. Foto: Privat/SVT

Transportarbetareförbundet: ”Det finns ett utökat hot mot uniformerad personal”

Uppdaterad
Publicerad

Transportarbetareförbundet tillsammans med vaktbolagen har efter oroligheterna på Kronogården kommit överens om att väktare och ordningsvakter ska sluta patrullera i området.

– Vi ska inte utsätta våra medarbetare för risk eller skada i arbetet, säger ombudsmannen Lennart Sköld.

Transportarbetareförbundet i Bohuslän/Dalsland, har sedan ungefär två år tillbaka haft en överenskommelse med vaktbolagen att om det blir oroligt på Kronogården så kommer det bli ett skyddsstopp.

I torsdags infördes ett stopp som innebär att varken ordningsvakter eller väktare kommer att patrullera på Kronogården tills vidare.

– Det finns ett utökat hot mot uniformerad personal. Det är en hemsk utveckling, säger Lennart Sköld.

Polisen: ”Vi arbetar för att skapa trygghet”

Polisen i Östra Fyrbodal håller med om att polisen har det yttersta ansvaret men hoppas att de tillsammans med kommunen och vaktbolagen kan hitta en lösning.

– Både väktare och ordningsvakter bidrar till en ökad trygghet i lokalsamhällen, så det här är inte bra. När det gäller de boende i området så är det en liten del som faktiskt står för otryggheten och jag hoppas att folk på Kronogården känner sig trygga. Vi arbetar för att försöka skapa trygghet, säger Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal.

Ovanligt med skyddsstopp

Nästa vecka skall vaktbolagen, kommunen och regionala skyddsombudet ha ett möte om det tillfälliga stoppet för att diskutera förändringar i området, som ska göra det möjligt för väktare och ordningsvakter att patrullera igen.

– Det är olyckligt att vi är i det läget att vi inte kan göra det trygghetsskapande arbetet vi har som uppdrag att göra. Vi hoppas att det skyndsamt blir en förändring så vi kan återuppta vårt arbete, säger Mikael Högberg, tillförordnad säkerhetschef på vaktbolaget Avarn, som är ett av vaktbolagen.

Hur vanligt är det att skyddstopp införs?

– Det är inte vanligt. Men vi gör alltid bedömningar på alla våra arbeten som vi utför enligt arbetsmiljölagen. Sen tittar man på de händelserna, om det är så att vi behöver ändra våra rutiner eller om det är något annat som behöver ske för att vi ska fortsätta vårt arbete.

Hör ombudsman Lennart Sköld och säkerhetschefen på Trollhättans stad Kristina Hedman i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.