Foto: SVT

Facket protesterar mot utförsäljning av Spårvägen

Publicerad

På torsdag planerar fackförbundet Kommunal att demonstrera utanför kommunfullmäktige i Göteborg. De är kritiska till utförsäljningen av Göteborgs spårvägar.

– Det kan leda till försämringar både för anställda och resenärer, säger Daniel Holst, arbetsplats- och skyddsombud för Kommunal på Göteborgs spårvägar.

Det var i november som Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, och Johnny Magnusson (M), regionråd, undertecknade en avsiktsförklaring där 15 procent av Göteborgs spårvägar säljs till Västra Götalandsregionen.

– Vi är inte nöjda med hur avsiktsförklaringen har arbetats fram då de fackliga organisationerna aldrig blev inbjudna. Vi är även kritiska till innehållet i sin helhet, vilket skulle leda till försämringar för både anställda och resenärer. Dessutom är konsekvensanalysen bristfällig, säger Daniel Holst, arbetsplats- och skyddsombud för Kommunal på Göteborgs spårvägar, i ett pressmeddelande.

Vill att staden ska hålla i kollektivtrafik

Skulle kommunfullmäktige ta beslut om att genomföra avsiktsförklaringen betyder det att beslut gällande kollektivtrafik i Göteborg ska tas tillsammans med regionen.

Därför planerar fackförbundet att protestera utanför kommunfullmäktige under torsdagen och de skriver i ett pressmeddelande att: ”Vi kräver att kommunfullmäktige tar tillbaka avsiktsförklaringen och återgår till tidigare förslag om att Göteborgs spårvägar ska vara i staden och att staden ska vara tilldelad kollektivtrafiken.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.