Falköping utsedd till ”Sveriges medmänskliga kommun”. Foto: Falköpings kommun

Falköping får pris för medmänsklighet

Uppdaterad
Publicerad

I år delar den ideella organisationen Raol Wallenberg Academy ut priset ”Årets medmänskliga kommun” för första gången. Vinnaren är Falköping.

Utmärkelsen är tänkt att motivera kommuner att arbeta med att främja mänskliga rättigheter. Falköping får beröm för att inkludera invånarna och ”ta vara på de goda krafter och idéer som finns”. Kommundirektören Katarina Andersson är rörd av utmärkelsen.

– Det här är det finaste pris man kan få. För oss i Falköping är det här så stort, det är inte bara jag och några till som bidragit till det här utan allihop tillsammans, säger hon.

Vill förena lokalt och globalt

Katarina Andersson beskriver hur det globala och lokala flätats samman i Falköping. Hon säger att man för tre år sedan insåg att det var avgörande för kommunen att inkludera alla invånare för att kunna utvecklas. Idag är en inkluderingssamordnare anställd inom kommunen, en person arbetar med att matcha nyanlända med svenskspråkiga invånare och under de senaste åren har man timanställt ungdomar som kommunutvecklare.

”Allra viktigast att personer under arton år får höras”

De anställda ungdomarna jobbar med att skriva en rapport om frågor som rör deras liv i kommunen. Den används sedan som underlag av politiker och tjänstemän. Kultur- och fritidschefen Mia Wallengren säger att det är viktigt att unga själva får sätta agendan.

– Egentligen är det allra viktigast att personer under arton år får höras, eftersom de inte har rösträtt och samma juridiska rättigheter som vuxna, säger hon.

Försöker möta ungdomar där de är

Något enkelt råd till andra kommuner har hon svårt att ge. Liksom Katarina Andersson menar hon att dialogen med invånarna måste pågå ständigt, i alla delar av kommunen.

– Det är lätt att skapa en egen mötesplats och förvänta sig att folk ska komma dit. Men det är många gånger lättare att komma ut och möta invånarna där de är. Som via grannsamverkan i olika stadsdelar, till exempel, säger Mia Wallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.