Fälldes först – friades sen: ”Inte på något sätt ett lotteri”

Uppdaterad
Publicerad

2016 dömdes exmaken för anstiftan till mord på Veronica. Men när rättegången fick tas om, på grund av en jävig nämndeman, friades han.

– Det är som en tombola, det är helt ofattbart hur bevismaterial kan tolkas så olika, säger Christina, Veronicas syster, i SVT:s “Veronica och den kinesiske miljonären”.

2016 kommer samma tingsrätt, med några månaders mellanrum, fram till helt olika domslut efter det uppmärksammade mordet på Veronica i Högsbo, Göteborg. I maj dömdes exmaken till livstids fängelse för anstiftan till mord. Domare i förhandlingen var Christina Brockmeyer, som menade att “bevisningen levde upp till de högt ställda krav som finns”.

Jävig nämndeman – rättegång togs om

Men domslutet revs upp efter att en nämndeman gjorde sig skyldig till jäv. Han twittrade en kommentar om uppgiften att den misstänkte exmaken haft flera olika identiteter i Kina.  

– Han skrev ungefär: “Jo tjena, så kan det väl ändå inte vara”. Jag blev bestört, säger rådman Christina Brockmeyer. 

Veronicas syster, Christina, säger i SVT:s dokumentär att hon har svårt att förstå hur exmaken först kunde fällas och sedan frias. Foto: SVT

En ny domare och nya nämndemän valdes ut, men vittnen och bevisning var densamma när förhandlingen togs om. Utfallet blev dock ett helt annat – exmaken friades.  

Domen är överklagad till hovrätten som fem gånger har tvingats skjuta fram förhandlingarna då den misstänkte exmaken inte gått att nå med en kallelse.  

Se hela dokumentärserien “Veronica och den kinesiske miljonären” på SVT Play. Det sista avsnittet sänds i SVT1 19 december klockan 22:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.