Göteborgs tingsrätt. Foto: TT

Falskt Göteborgsföretag försökte låna 120 miljoner

Publicerad

I måndags inleddes rättegången om grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott i Göteborg. Åtalade står före detta Thomas Jisander, dömd i Trustorhärvan, samt en 40-årig man.

17 dagar är avsatta för rättegången i Göteborgs tingsrätt mot en 40-åring och den tidigare Trustordömda Thomas Jisander som i dag har bytt namn. De båda männen misstänks för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

De greps i Frankrike i november förra året och överfördes till Sverige. 40-åringen försattes på fri fot i mars medan Jisander har suttit frihetsberövad fram till rättegången. Rättegången skulle egentligen börjat i slutet av september, men sköts upp då det tillkom omkring 1 000 sidor till förundersökningen veckan innan start.

Skulle låna 120 miljoner

Det var genom ett falskt företag i Göteborg som Jisander och 40-åringen under 2014 och 2015 försökte låna 120 miljoner kronor från ett kreditbolag i Norge. Men när de ansökte om lånet gav de falska uppgifter bland annat genom en påstådd tillgång på 22 miljoner kronor.

Men det norska kreditbolaget är bara ett av flera företag och en av många punkter, under flera års tid, som omfattar åtalet mot de två männen.

Vilseledande bokföring

Enligt åtalet är brottet grovt eftersom de båda männen haft oriktiga handlingar och vilseledande bokföring samt att det rört sig om ett mycket stort belopp.

Sista dagen i nuläget som är avsatt till förhandlingar är den 20 november, men det kan komma att ändras.

De båda männen förnekar brott.

Trustorhärvan – ett av de största ekobrotten i svensk rättshistoria

1997 bytte investmentbolaget Trustor huvudägare till Jonathan Guiness som är mer känd som Lord Moyne.

Drygt ett halvår efter ägarbytet avslöjade av journalisten Gunnar Lindstedt att köpet var en bluff, och företaget var utsatt för ett bedrägeriförsök.

100-tals miljoner kronor från investmentbolaget Trustor AB hade förts över till konton utomlands.

Fem personer ingick i vad de själva kallade Team Moyne, Thomas Jisander var den ende som dömdes till fängelse i härvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.