Bara personer med symptom ska nu provta sig. Foto: Johan Nilsson/TT

Västra Götlandsregionen: Endast de med symptom ska testa sig

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom Västra Götalandsregionen ut med nya direktiv gällande covid-19-test. Bara personer med symptom ska nu provta sig. Tidigare skulle den som bor tillsammans med någon som har covid-19 testa sig oavsett om man hade symptom eller inte.

 Beskedet gäller dock inte för dem som jobbar inom vården, för dem gäller samma rekommendationer som tidigare. I lägesrapporten skriver Västra Götalandsregionen att antalet PCR-tester under vecka 2 var det högsta antalet någonsin hittills under pandemin – 107 945 stycken.

–  Mot bakgrund av det stora antalet tester har inrapporteringen försenats. Vi har en kraftig smittspridning samhället och jag vill vädja till alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, stanna hemma vid symtom och vaccinera dig så snart du kan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland.

Vidare skriver regionen att testkapaciteten byggts ut successivt och att den fördubblats sedan början av december.

Folkhälsomyndigheten har även beslutat att ta bort den tidigare rekommendationen att symtomfria personer som varit på resa utomlands bör testa sig för covid-19.

Vecka 2 upptäcktes 22 486 nya fall i regionen, det att jämföra med 27 044 vecka 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet