Foto: Tomas Singer

Familjebostäder måltavlan för brandattacker

Uppdaterad
Publicerad

Ledande personer i kommunala bostadsbolaget Familjebostäder har attackerats i en serie brandattentat på olika adresser i Göteborg nu på morgonen.

– Det är fasansfullt, säger marknadschefen Katrin Amgarth på Familjebostäder.

Totalt är det sex fastigheter som brunnit på torsdagsmorgonen – samtliga bränder startade mellan klockan 04.52 och 06.27. Tre personer har skadats – en av dem är en brandman som ska ha skadats allvarligt. På Familjebostäder bekräftar marknadschefen Katrin Amgarth att det är det kommunala bostadsbolaget som varit måltavlan för attackerna:

– Det är helt förfärligt, många har jobbat i många år här, men aldrig har vi varit med om något liknande, det är fasansfullt, berättar hon.

Brandattacker i Göteborg

En man i 50-årsåldern har gripits misstänkt för grova mordbränder. Enligt Katrin Amgarth har Familjebostäder under en längre tid haft en tvist med mannen.

Skulle avhysas

Den 50-årige mannen ska under mycket lång tid ha misskött sig i sin lägenhet i västra Göteborg.

– Han skulle avhysas från sin lägenhet klockan nio nu på morgonen, det hade hyresnämnden gett klartecken till, men beslutet är överklagat till hovrätten, förklarar Katrin Amgarth.

Redan i tisdags var polisen på plats i mannens trappuppgång och fick bryta sig in. Då var dock inte 50-åringen hemma längre, men innan han lämnade lägenheten hade han borrat hål genom golvet och sprutat in vatten hos flera grannar. Larmet från grannarna kom till polisen 22.23 i tisdags och efter dagens bränder misstänker man att mannen inte väntar på den nya rättsprocessen.

Enligt Katrin Amgarth har Familjebostäder sedan en tid tillbaka höjt sin beredskap på grund av konflikten.

– Även om vi varit medvetna om att han uttryckt sig aggressivt så har det varit svårt att föreställa sig att detta kunde hända, säger hon.

Sprida trygghet

Familjebostäder har nu dragit igång sin krisorganisation. På kort sikt handlar det om att försöka sprida trygghet i organisationen och ge krisstöd. Ingen av de personer som attackerna riktade sig emot, bland dem Familjebostäders vd Per Henrik Hartmann, kom till fysisk skada.

– Det har hänt någon form av incident tidigare som vi eventuellt kan koppla till det här. Vi har gjort riskbedömningar och vi har haft förhöjd beredskap men vi kunde inte ana att det skulle gå så här långt, säger Per Henrik Hartmann, vd Familjebostäder till GT.

Mannen är misstänkt för flera fall av grov mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattacker i Göteborg

Mer i ämnet