Foto: SVT

Dicks anhöriga tackar för stödet efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Många tittare och läsare sluter upp bakom Dick Nord efter SVT Nyheter Västs avslöjande om missförhållanden på gruppboendet där han bor. Nu tackar hans anhöriga för stödet.

– Det har verkligen hjälpt mig att kämpa igenom de här dagarna, säger Emma Eriksson, moster till Dick.

SVT Nyheter Västs avslöjande om hur autistiske Dick blev utsatt för kränkningar och hot om våld på gruppboendet där han bor, väcker stort engagemang.

– Jag vill verkligen ge alla ett jättestort tack. Jag är överväldigad över allt stöd vi har fått, säger Dicks moster Emma Eriksson.

Kränkningar och hot på gruppboende

Förutom samtalen direkt till Emma Eriksson har reaktionerna också strömmat in både på sociala medier och i SVT:s chatt. 

”Jag saknar ord”

– Jag trodde faktiskt att engagemanget för personer med funktionsnedsättning var ganska litet. Men det är så många kommentarer och människor som har hört av sig och berättat hur starkt det har berört dem. Så jag saknar faktiskt ord, säger hon.

Bland kommentarerna i SVT:s chatt är det många som lyfter fram familjens arbete för att Dick ska få det bättre och hoppas att det ska leda till att frågan lyfts upp på dagordningen. 

Hoppas på förändring

”En stor eloge till den gode mannen som hade huvudet med sig att göra en dold inspelning för att avslöja det här”, skriver en person. 

”TACK för att ni uppmärksammar! Jag hoppas att ert reportage kan vara till hjälp för Dick och hans medsystrar- och bröder.”, skriver en annan.  

Efter SVT:s granskning har Hultagården startat en utredning och anlitat en konsult som ska arbeta med personalgruppens bemötande. 

Starkare tillsammans

Samtidigt skriver många i chatten att de kämpar med en liknande situation. En person i chatten skriver att hon skulle vilja se en en Facebook-grupp eller annan form av mötesplats där anhöriga och drabbade kan mötas för att hjälpa varandra och dela erfarenheter. 

Det är en idé som även Emma Eriksson tror skulle hjälpa många i samma situation som henne och hennes familj. 

– Det hade verkligen varit bra att samla de här krafterna så man orkar jobba vidare. Det är så många som kämpar ensamma och ensam orkar man inte så länge, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet