Bilder från polisens förundersökning visar ett bearbetningsrum med övertäckta fönster och en dubbelgarderob med narkotika. Foto: Polisens förundersökning

Fängelse för drogförsäljning på darknet

Uppdaterad
Publicerad

De sålde narkotika och läkemedel för närmare åtta miljoner kronor från lägenheter i Skövde och Halmstad. På måndagen kom domen från en enig tingsrätt och två män i 25-års åldern döms till åtta års fängelse vardera.

– Jag hade yrkat på tio års fängelse, säger kammaråklagare Sofia Karlsson till SVT Nyheter Väst.

Brotten ska enligt tingsrätten ha begåtts mellan juli 2016 och mars 2020 och det handlar om olaglig narkotika- och läkemedelsförsäljning på darknet i både Sverige och andra delar av världen.

En miljon kronor

Tingsrätten dömer männen till åtta års fängelse och betalningsskyldighet i form av värdeförverkande om 1 000 000 kronor vardera. Tingsrätten är enig i sin bedömning.

– Jag hade yrkat på 10 års fängelse vardera, och jag tycker kanske att det är lite lite med åtta år. Straffvärdet är högre, men i det stora hela är jag ganska nöjd med domen, säger kammaråklagare Sofia Karlsson till SVT Nyheter Väst.

Brottsvinster

Vad är det de ska betala två miljoner för?

– Det är att de ska betala tillbaka brottsvinsterna som de har haft i verksamheten. Jag hade yrkat på 7,5 miljoner kronor, säger hon.

Att tingsrätten dömde de båda männen till att betala två miljoner kronor i stället har hon dock förståelse för.

– Vi har den lagstiftning vi har och för att det inte ska bli en orimlig börda för de dömda så har beloppet dragits ner av tingsrätten. De dömdes ju till åtta års fängelse.

”Inte säker bakom dataskärm”

Kommer du att överklaga domen?

– Just nu känner jag inte att det finns något behov av att överklaga men jag ska analysera domen mer i detalj. Domen visar att man inte är säker bara för att man sitter bakom en dataskärm och säljer narkotika, säger Sofia Karlsson.

De åtalade ska stanna kvar i häktet tills domen vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.