Man i 40-årsåldern dömd vid Skaraborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott. Foto: SASCHA STEINBACH

Skaraborgare får fängelse för knarkförsäljning via darknet

Uppdaterad
Publicerad

Mannen sålde kokain, amfetamin och annan narkotika till över 300 köpare via en marknadsplats på darknet.

Nu döms han till fängelse i sex år och fyra månader för synnerligen grovt narkotikabrott och dopningsbrott.

I domen från Skaraborgs tingsrätt konstateras att polisen vid en husrannsakan i maj i år bland annat hittade en större mängd amfetamin, olika förpackningar och annat som mannen använt för att sälja narkotikan.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har hävdat att han arbetat på uppdrag av någon annan och har erkänt grovt narkotikabrott.

Fler fall i Skaraborg

Försäljningen av narkotikan har skett via sajten ”Flugsvamp 3.0” på darknet, som är en dold del av internet. Senare i veckan ska rättegången som gäller en annan narkotikahärva starta i Skaraborgs tingsrätt, där två män i 25-årsåldern misstänks narkotika för miljoner från lägenheter i Skövde och Halmstad.

– Det finns ingen koppling mellan fallen, utan det är två helt fristående mål, säger Sofia Karlsson, som är åklagare i båda målen.

Har den här domen någon betydelse inför den kommande rättegången?

– Den bekräftar att man godtar den här typen av bevisning där vi kan visa att man betalat med kryptovaluta och så vidare. Men det är inte första domen. Det som däremot var positivt med den här domen är att han döms för synnerligen grovt narkotikabrott trots den ”lilla” mängden som han sålt.

Organiserad verksamhet

Enligt tingsrätten gör dock bland annat den stora mängden amfetamin som han hanterat och att verksamheten varit så organiserad att han döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Men jämfört med den kommande rättegången så handlade det om ganska små summor och volymer.

– Det är ganska stor skillnad. I det här fallet har det inte pågått lika länge, så antalet försäljningar har inte hunnit bli lika mycket, säger Sofia Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer