Foto: TT

Fängelse för liga som stal från fler än 70 pensionärer

Publicerad

Två män och en kvinna som suttit häktade efter en omfattande våg av brott mot äldre har nu dömts till fängelse i Uddevalla tingsrätt.

Det var förra hösten som härvan nystades upp när en av de tre greps. I början av 2019 greps de två andra, en i Spanien och en i Rumänien.

Under tre års tid har de förföljt män och kvinnor, nästan alla över 65, tjuvkikat när de skrivit in sina koder till sina bankkort och sedan på olika sätt stulit korten.

Deras konton har sedan länsats på pengar. Stölderna och olika typer av bedrägerier har skett över hela landet, bland annat i Uddevalla där trion åtalades.

Ska utvisas

Nu döms en man i 35-årsåldern till fyra år och två månaders fängelse, för 28 fall av grov stöld, 24 fall av grovt bedrägeri och 17 fall av försök till grovt bedrägeri. Han frikänns för ett antal andra fall han misstänktes för.

Han döms även till utvisning och till att betala skadestånd på totalt 593 561 kronor. En kvinna 30-årsåldern döms till tre års fängelse för grov stöld, tre fall av grovt bedrägeri och sex fall av försök till grovt bedrägeri. Hon ska betala skadestånd på 108 810 kronor.

En man i 30-årsåldern döms till fängelse i tre år och fyra månader för 17 fall av grov stöld.

Samtliga är utländska medborgare med ursprung i Östeuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.