En polis blev knivskuren vid ett våldsamt upplopp på Hässleholmen. Foto: TT

Fängelsestraff efter knivattack mot polis

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig polis knivskars efter en insats på Hässleholmen i Borås. Nu döms en ung man till 4.5 års fängelse för knivattacken samt våldsamt upplopp.
– Det är en viktig dom ur flera perspektiv, men framför allt för mina utsatta medarbetare, säger Tomas Jansson, polisområdeschef i Borås.

Det var i mitten av maj som polisen kallades till stadsdelen Hässleholmen sedan ett ungdomsgäng skjutit raketer. I det bråk som uppstod mellan polisen och flera av ungdomarna blev polisen sparkad på benet och föll omkull. Enligt uppgift var ett 50-tal personer inblandade i tumultet.

Läs också: Efter polisattacken – häktad för våldsamt upplopp

Enligt åtalet högg den misstänkte mot polisens huvud och hals, men kniven träffade i stället nära armhålan och skadorna blev lindriga.

– Det var bara ren tur blandat med hennes egen skicklighet som gör att hon lever i dag, sa Markus Eriksson, biträdande huvudskyddsombud i polisområde Älvsborg och ingripandepolis i yttre tjänst, till SVT om attacken.

Dömde mannen nekade

Åklagare Ove Jäverfelt ansåg att mannen var över 18 år och yrkade på nio års fängelse för mordförsök. Själv har den åtalade hävdat att han är 17 år och att han över huvud taget inte var på platsen för tumultet.

För polisen i Borås var det en viktig dom.

– Det ger en signal om att det inte är okej att ge sig på polisen. Dessutom är det en personlig upprättelse för de utsatta poliserna. Det är en fruktansvärd påfrestning för en enskild arbetare att bli utsatt för ett så här grovt brott, säger Tomas Jansson, polisområdeschef i Borås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

knivattack mot polis i Borås

Mer i ämnet