Hör Zarif berätta om varför han vill stanna i Göteborg. Foto: Elin Schwartz

Zarif, 20, får stanna – men blir bostadslös

Uppdaterad
Publicerad

Zarif Gorbani har nu fått ett tillfälligt uppehållstillstånd för att avsluta sina gymnasiestudier i Sverige. Samtidigt är han en av många unga ensamkommande som riskerar att bli bostadslösa.

Zarif Gorbani är en av flera ensamkommande ungdomar i Göteborg som omfattas av den så kallade gymnasielagen. För cirka en månad sedan fick han besked om att han får stanna för att avsluta sina gymnasiestudier i Sverige.

– Jag blev jätteglad, jag firade med min kompis som fick samma besked två dagar innan mig, säger Zarif Gorbani.

Tillfälligt statligt bidrag

Frivilligorganisationen Agape har hittills hjälpt honom med tak över huvudet. Organisationen har genom Göteborg stad fått ett tillfälligt statligt bidrag för att hjälpa de ungdomar som fyllt 18 och väntar på ett besked om asyl.

Men Zarif Gorbani och andra som nu har fått sitt tillfälliga uppehållstillstånd för att slutföra gymnasiet omfattas inte av bidraget. Nu förväntas han själv hitta ett nytt boende.

– Kommunen borde hjälpa de ungdomar som pluggar med en bostad, tills vi klarat våra studier, säger Zarif Gorbani.

Men Agape har tillsammans med Räddningsmissionens projekt Hjärterum en ambition om att fortsätta hjälpa ungdomarna med tak över huvudet.

– Vi vill inte att de ska hamna på gatan så vi tar ett utökat ansvar även efter besked om tillfälligt uppehållstillstånd, säger David Nilsson, verksamhetssamordnare på Agape.

David Nilsson tycker att staten och kommunen borde ta ett större ansvar. Foto: Elin Schwartz

Hundratals kan bli bostadslösa

Agape är oroliga över att hundratals ungdomar nu riskerar att bli bostadslösa. David Nilsson, verksamhetssamordnare på Agape tycker att kommunen borde ta ett större ansvar. Men det ingår inte i det kommunala uppdraget.

– Vi har inget ansvar att ordna fram bostäder för dem som grupp, säger Lisa Jacobson Flöhr som är planeringsledare på område välfärd och utbildning.

Lisa Jacobson Flöhr, planeringsledare på Göteborg stad menar att ungdomarna har samma rättigheter som andra kommuninvånare. Foto: Göteborg stad

Enligt Lisa Jacobson Flöhr omfattas ensamkommande unga med uppehållstillstånd inte av bosättningslagen.

– När de fått uppehållstillstånd har de samma rättigheter som andra kommuninvånare i Göteborg, säger Lisa Jacobson Flöhr.

Tretton månader

Beslutet om uppehållstillstånd för gymnasiestudier gäller i tretton månader. Under tiden kan ungdomarna söka studiehjälp från CSN.

Efter studierna kan Zarif Gorbani ansöka om förlängning av uppehållstillståndet för att söka jobb i Sverige. Om han lyckas få ett jobb och kan försörja sig på egen hand kan han ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Nästan 4 000 ungdomar väntar på besked

Enligt Migrationsverket har hittills 5 216 ungdomar i hela landet fått uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. Nästan 4 000 som har ansökt om uppehållstillstånd för gymnasiestudier väntar fortfarande på besked.

Källa: Migrationsverket, 9 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.