Visa alla (3)

Färgelanda mest strömlöst i Västsverige

Publicerad

Trots att vi är mer beroende av el än någonsin är det inte alls säkert att elförsörjningen fungerar. SVT har granskat strömavbrotten i landet under 2016 och 2017. Färgelanda är en av kommunerna som sticker ut i Västra Götaland.

I Färgelanda har nästan hälften av invånarna haft minst fyra stora elavbrott under 2017. Matvarubutiken i centrala Färgelanda är utrustad med ett eget elaggregat. Till slut tröttnade Magnus Larsson som driver butiken på de eviga stömavbrotten.

– Det blir ju mörkt, kunderna hittar inte ut och så slutar kassasystemet att fungera, säger han.

Fyra elavbrott för hälften av Färgelandaborna

När SVT granskade strömavbrotten i landet under två år visade det sig att i 42 kommuner har 25 procent av invånarna haft minst fyra stora strömavbrott under den just 2017. I Färgelanda är andelen av invånarna som varit strömlösa minst fyra gånger dubbelt så stor.

– Om jag tittar tillbaka så har vi säkert haft 30-40 större avbrott under åren, säger Magnus Larsson. Så, ja, jag tycker att det händer ofta.

Elaggregatet sätts igång bakom butiken då strömmen går. Foto: SVT

Krisberedskap för vissa grupper

Hur känsligt ett område är för elavbrott beror till stor del på hur långt elleverantören kommit med att gräva ner sina ledningar.

Men när strömavbrottet väl är ett faktum är det kommunernas ansvar att ta hand om sina invånare.

– Då säkrar vi den samhällsviktiga verksamheten som kommunen har. Det handlar i första hand om äldreomsorg och hemtjänst och andra som är beroende av oss i vardagen, säger Elisabet Niklasson som är säkerhetssamordnare i Färgelanda kommun.

Men alla andra, som inte har kontakt med kommunen i vardagen, hur ska dom göra?

– Vi andra har ett egenansvar att klara vår egen krisberedkap, säger Elisabet Niklasson. Åtminstone i 72 timmar och gärna i en vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet