Foto: SVT / arkiv

Hårda vindar stänger av trafik

Uppdaterad
Publicerad

Uddevallabron stängs av för all trafik och färjorna mellan Strömstad och Sandefjord är inställda. Flera träd runt om i länet har också vält in på vägar och orsakar trafikproblem.

Uddevallabron är avstängd för all trafik i båda riktningarna på grund av hårda vindar.

Färjetrafik inställd

Beskedet om färjetrafiken meddelar rederiet Color line på sin hemsida. Färjorna skulle avgått klockan 07 från Sandefjord och klockan 10 från Strömstad.

Träd på vägarna

Det fanns många händelser som gällde träd som vält in på vägar. Det påverkade trafiken i flera fall.

Räddningstjänsten fick rycka ut och röja undan träd från väg 163 i höjd med Flig i Tanums kommun.

En gran välte vid 9-tiden ner på väg 960 i Munkedals kommun och orsakade stopp i trafiken.

Strax efter nio kom det in ett larm om att ett trä vält in på E45:an. Trädet blockerade delar av vägen och ett körfält var avstängt mellan Dykälla S och Gömman i riktning mot Göteborg.

Vid 10-tiden kom larm om att ett träd låg över väg 164 vid Bergbro i Åmål kommun och täckte halva vägen.

Ett körfält på E45:an var även avstängt vid Överby i riktning mot Göteborg, enligt ett larm som kom in strax efter 10. Vägen beräknades vara avstängd i flera timmar.

Stormbyar vid kusten

Det blåsiga vädret fortsätter under dagen, men de hårdaste vindarna beräknas avta på eftermiddagen.

– Det är ganska blåsigt i väst. Det är så att vi har ett ganska typiskt höstväder över oss. Det blåser mycket till havs, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT. 

Det är Bohuskusten som för tillfället har de hårdaste vindarna.

– Kuststationerna har haft stormbyar. Det gäller lokalt vid Väderöarna och Måseskär på Bohuskusten, men även Pålgrunden vid Vänern.

På många håll i Västsverige är det hård vind, men på flera platser har det blåst upp till storm. Kusten kan lokalt räkna med vindbyar mellan 25-30 m/s. Kraftigast har det under morgonen blåst på Väderöarna.

– Det har varit 28,3 m/s på Väderöarna i byvinden hittills, men det kan eventuellt bli högre, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.