Foto: SVT

Farliga fiskenät blir lego

Publicerad

Gamla fiskeredskap som nät och trålar som skräpar i havet hotar människor och djur. Men nu har yrkesfiskarna längs med västkusten börjat samla in skräpet. Det skickas dessutom vidare till Danmark för att bli lego, vilket spås bli en växande affär.

Georg Gustavsson i Skärhamn har varit yrkesfiskare i över 40 år. Han är en av flera fiskare längs med Bohuskusten som nyligen fått flera pallar med gamla nät hämtade hos sig

– Sjöboden blir tom på en gång. Bättre än så kan det inte bli, säger Georg Gustavsson.     

Skräpkusten

I stället för att skicka gamla kasserade fiskenät på deponi där de grävs ner i jorden kommer bilar från Smögens fiskeauktion och hämtar skräpet kostnadsfritt. Det är en del i projektet som drivits av det kommunala bolaget Smögens fiskeauktion och Havs- och vattenmyndigheten.

Vid flera hamnar i Bohuslän finns nu containrar där fiskare kan lägga gamla nät och hittills har drygt 20 ton skräp samlats in.

Danskt företag

Att återvinna trålar och nät av plast har tidigare varit svårt. Men nu finns ett företag i Danmark som klarar att återvinna materialet och dit skickas skräpet.

– Efter att vi sorterat går en de oljebaserade plastnäten till Danmark och blir plastpellets för att sedan gå vidare i produktion och bli till exempel bilinredning eller lego, säger Joakim Jansson, vd för Smögens fiskeauktion.

Nedskräpningen i haven orsakar inte bara ett stort lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar. Yrkefiskarna längs med västkusten uppskattas förlora miljonbelopp varje år när skräp fastnar i deras redskap.

– Vad vi siktar på är att få ett långsiktigt hållbart hav. Vi vill ju att fiskarna ska fortsätta fiska för lång tid framöver. Och då måste vi försöka få haven renare från plast, säger Joakim Jansson.

Hoppas på lönsamhet

Och även om pengarna i projektet nu är slut så kommer containrarna att fortsätta tömmas och Joakim Jansson hoppas att det kan bli en lönsam affär på sikt. Nu tar företaget som plasten skickas till emot det utan att behöva betala.

– De får ett bra material och får i sin tur en vara att sälja. Jag är säker på att det bli en ekonomisk uppgörelse om detta och den ska inledas inom kort, säger Joakim Jansson.

Fakta/Hålla Havet Rent

– Projekt som ska skapa ett renare, friskare och levande hav i Skagerack.

– Ger yrkesfiskare möjlighet att, vid ankomst till hamn, på ett enkelt och smidigt sätt kunna kasta och sortera marint skräp som har fastnat i trål och fiskeredskap. Ska även göra det lättare att slänga fiskeredskap såsom trålar, nät och tampar.

– Ett flertal av Bohusläns hamnar innefattas. Smögens Fiskauktion hämtar upp yrkesfiskarnas insamlade oljebaserade plastskräp och tar med det för grovsortering. Efter sortering förs det oljebaserade skräpet vidare till en plaståtervinningsfabrik i Danmark.

– Övrigt skräp, dvs sådant som inte består av plast, hämtas upp i fiskehamnar av ansvarigt renhållningsbolag.

– Stöds av Havs- och Vattenmyndigheten, kommunala bolaget Smögens fiskeauktion som bidragit med pengar.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräpkusten

Mer i ämnet