”Det märks tydligt att miljön kring äggstockarna fungerar sämre” Foto: SVT/pressbild

Färre dräktiga kor efter sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens extrema värme har lett till många konsekvenser för landets jordbrukare. En av dem är försämrad fertilitet hos nötkreatur.

– Vi brukar ha sex dräktiga kor i månaden, men nu är det nere på två till tre, säger mjölkbonden Ingemar Hansson till SVT Nyheter Väst.

Sommarens värmerekord har satt olika typer av spår. Nu visar det sig att kornas fertilitet har påverkats. Ingemar Hansson har drivit sin ekologiska mjölkproduktion i Kärna i Kungälv i femton år.

I dag har han 70 mjölkkor och bortåt 100 ungdjur. Enligt honom har han aldrig varit med om att så få djur varit dräktiga som nu.

– Normala somrar kanske det går ner till fem dräktiga kor i månaden, men nu är det nere i två till tre. Så det är nästan en halvering, säger han.

Hur allvarligt är det?

– Kortsiktigt är det ett tapp i ekonomin, men långsiktigt tar vi igen detta.

Varma kor står mycket

Helena Kättström från Växa Sverige. Foto: Växa Sverige

Enligt Helena Kättström, som är avdelningschef på Växa Sverige, så påverkas könsfunktionerna när korna har varit utsatta för värmestress.

– Det märks ganska tydligt att miljön i livmodern och kring äggstockarna fungerar sämre, säger hon till SVT Nyheter.

Förutom att äggstockarna fungerar sämre så kan värmen också leda till att korna äter mindre och är mindre aktiva.

– Varma kor står upp för mycket. Kor ska ligga ner en stor del av dygnet för att må bra, annars får de problem med sina klövar längre fram och de mår då dåligt.

Mjölkbönder värst drabbade

Enligt henne visar de brunst mycket sämre och de varken kan eller vill röra sig som de ska under brunstperioden.

Vilka skulle du säga drabbas hårdast av det här?

– Det är mjölkbönderna som har störst problem med det här. Det kan drabba dem som har köttkor också. För varje djur kanske 400 kronor för var sådan period.  Många djur och gårdar kanske missar både en och två och tre perioder. Det handlar om jättestor belopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.