Ett fartyg har gått på grund i Lilla Edet. Fartyget läcker in vatten. Foto: Mikael Berglund

Fartyg på grund på Göta älv

Uppdaterad
Publicerad

Ett fraktfartyg har gått på grund på Göta älv utanför Lilla Edet. Fartyget tar in vatten och en räddningsinsats har pågått under natten.

– Vi har styrkor från Lilla Edet och Stenungsund på plats och de håller på att pumpa ut vatten som läcker in, säger Erik Leveau, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i södra Bohuslän.

Larmet om grundstötningen kom klockan 22.49 på söndagskvällen. Räddningstjänsten hanterar olyckan och polisen har bland annat tagit utandningsprov på den som framfört fartyget.

– Det verkar inte ha skett något brott här utan det handlar om ett tekniskt fel på rodret, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Pumpar ut vatten

Räddningstjänsten har ingen information om att någon ska vara skadad. Risken för att fartyget, som transporterar spannmål, ska sjunka bedömdes tidigt under natten som väldigt liten.

På måndagsmorgonen säger Erik Leveau så här:

– Vi har pumpat hela natten och nu går det åt rätt håll, fartyget sjunker inte. Hålet i skrovet ska tätas och vi är kvar och bistår fram till att det är gjort.

Enligt Erik Leveau blockerar fartyget inte andra fartyg i nuläget utan sjöfartstrafiken flyter på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.