Arkeologen Tom Wennberg i ett nyligen framgrävt utrymme ingen varit i på flera sekler. Foto: SVT

Fästningsstaden Göteborg öppnar sina hemliga rum

Uppdaterad
Publicerad

Under delar av 1700-talet var Göteborg en av norra Europas starkast befästa städer, och de historiska spåren skall nu tydliggöras och göras tillgängliga. Följ med in i nyligen framgrävda utrymmen där få människor varit de senaste 200 åren och ta del av ett historiskt byggfiasko.

I klippet kan du själv följa med ner i den fuktiga bergsmiljön och se hur rummen ser ut.

Under jorden finns rum i centrala Göteborg som få känner till och ännu färre har varit i.

Handlingsprogrammet ”Göteborg förstärkt – Fästningsstaden” går ut på att i vår tid visa var staden var befäst. Tanken är att de närmsta åren knyta ihop de olika resterande historiska fragmenten i en promenad som ger en upplevelse av den befästa staden, där det mesta revs i början av 1800-talet.

– De här miljöerna blir färre och färre och det är klart att det är jätteviktigt att spara det för att ha en koppling bakåt och veta varför vi är här och bor där vi bor, säger Stadsmuseets arkeolog Tom Wennberg.

Byggfiasko anno 1770

En av de platser som ingår i arbetet är Carolus Rex, den enda kvarvarande bastionen i staden som ligger vid Esperantoplatsen. Här renoverar man för fullt för att rädda bland annat ett krutrum dolt inne i muren. Ett historiskt byggfiasko, stort som en katedral som nu skall göras tillgängligt för publik.

– Det blev för fuktigt så det kunde aldrig användas som krutrum. Det är helt galet och svårt att föreställa sig vem som fick betala för det misslyckandet, säger Tom Wennberg.

Han lotsar SVT genom utrymmen som nästan ingen varit i sedan 1780.

– Det viktigaste är att det får vara så bevarat som möjligt så att man kan njuta av den här genuina miljön, och kunna förmedla historien om fästningsstaden Göteborg som är ett enormt byggnadsverk som detta bara är en liten, liten del av, säger Tom Wennberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.