Förväxlingen mellan två patienter ledde till att en av dem opererades med fel metod och drabbades då av en allvarlig vårdskada. Foto: SVT

Fel patient opererades på NÄL i Trollhättan

Publicerad

De båda patienterna hade samma förnamn, födelseår och led dessutom av liknande höftskador.
Det slutade med att en av dem opererades med fel metod och senare drabbades av en allvarlig vårdskada, rapporterar Bohusläningen.

Misstaget upptäcktes under pågående operation på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan, när höftfrakturen inte fanns på det förväntade stället. Trots att personalen då ändrade till rätt operationsmetod läkte patientens fraktur inte som den skulle efteråt, vilket krävde en ny operation.

Komplikationer

– Det här är definitivt inte vanligt, men även om det här var väldigt många sammanträffanden för de här två patienterna så ska det egentligen inte kunna hända, säger Magnus Söderbergh, chefsläkare på NU-sjukvården, till tidningen.

– Patienten där vi påbörjade operation med fel metod har senare drabbats av komplikationer, vilket kan ha samband med varandra men vi kan inte säga det säkert.

Händelsen har lex Maria-anmälts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer