Felicia Stadling är positiv till kampanjen #MeToo. Foto: Privat/TT

Felicia Stadling om #MeToo: ”Ger alla kvinnor en chans”

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen #MeToo har fått ett stort genomslag i sociala medier. Under hashtagen berättar kvinnor om sexuella övergrepp de utsatts för.

– Det är fruktansvärd läsning men det känns också bra att det görs ett kraftag för att visa hur vanligt det är, säger Felicia Stadling från Vara som gjorde en anmälan när hon utsattes för övergrepp.

Förra hösten var Felicia Stadling ute och dansade med sina vänner i Lidköping. Under samma kväll blev hon antastad fyra gånger av fyra olika män berättade hon för SVT Nyheter Väst.

– Två olika killar daskade till mig på rumpan när jag dansade och en tredje kille höll fast mig och tryckte upp sitt kön mot mig bakifrån så hårt att jag var tvungen att slita mig loss, sa Felicia Stadling då.

Kampanjen #MeToo

När hon var på väg ut från krogen antastades hon av ytterligare en man.

Valde att anmäla

Hon bestämde sig för att anmäla händelsen vilket resulterade i att en av männen åtalades. Därefter dömdes han i två andra fall.

LÄS MER: Man tafsade på krogen – döms till samhällstjänst

I sociala medier pågår kampanjen #MeeToo där kvinnor berättar om sexuella övergrepp och trakasserier som de utsatts för.

– Jag tycker att det är ett klockrent initiativ. Samtidigt tycker jag att det är skrämmande att se vilket omfattande problem detta är, säger Felicia Stadling.

”Bryter tystnaden”

Hon berättar att hon läst fruktansvärda berättelser som både vänner och för henne okända personer skrivit.

– Kampanjen ger kvinnor en chans att våga bryta tystnaden. Detta är ett tabubelagt ämne och som kvinna idag vågar man inte alltid prata om det här utan skuldbelägger istället sig själv.

Förgriparen bär ansvaret

Felicia Stadling beskriver hur hon ser hashtagen över hela sitt flöde på sociala medier. Hon menar att det är förgriparna, som i de allra flesta fall är män, som har ansvaret för att det ska bli förändring.

– De ska ge fan i våra kroppar och sluta tro att de har rätt att göra som de vill. Försök ändra era beteenden så kan världen bli en mycket trevligare plats.

LÄS MER: Hon vill få stopp på sexuella trakasserier

Hon menar att det krävs förändringar i både attityd, beteende, arbetsplatser, skolan och politiken för att en förändring ska ske. Bland annat tycker hon att skolan ska undervisa mer om sexuella övergrepp i sexualundervisningen.

– Det måste göras mer helt enkelt. Hela tiden. Det är en ständigt arbete som aldrig får vila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet