Fem års fängelse för guldrånare

Publicerad

De var svartklädda, maskerade och beväpnade med pistol. Nu döms två av de fyra män som rånade en guldsmedsbutik i Vänersborg i februari till fem års fängelse för grovt rån. Men två rånare är fortfarande på fri fot.

Det vari februari som rånet ägde rum i centrala Vänersborg. Gärningsmännen sprang in med kofot och skjutvapen i en guldsmedsbutik. En kund har berättat i ett förhör hur han omgående la sig ned på golvet och hur han pressade ansiktet hårt mot golvet och tänkte på sina barn.

Butiksinnehavaren tog sig ut bakvägen i butiken och tänkte att han skulle försöka låsa in rånarna. När han slog igen dörrarna på rånarnas flyktbil hotades han utav en av rånarna med kofot och en pistol. Ett varningsskott sköts också över hans huvud.

Allt stöldgods inte påträffat

Totalt stals smycken och värdeföremål till ett belopp om drygt två miljoner kronor. Ett fåtal smycken hittades i flyktbilen, men merparten av stöldgodset har ännu inte påträffats.

– Det som sticker ut är att gärningsmännen har varit beväpnade med skarpladdat vapen som skjutits med, sa kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson när åtalet lämnades in.

Synnerligen råhet

Genom övervakningskameror, telefonspaning och dna-spår från blod i flyktbilen kunde två personer gripas och åtalas.

I domen från Vänersborgs tingrätt skrivs att rånet måste varit välplanerat i detalj och att rånarna visat synnerlig råhet. De båda åtalade döms därför för grovt rån till fem års fängelse. Enligt rätten är de enda faktorer som håller ner straffvärdet att ingen drabbades av allvarlig fysisk skada samt att gärningsmännen är under 21 år.

De två rånare som inte gripits utan fortfarande är på fri fot, bedöms enligt domen lika delaktiga i rånet som de två som dömts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer