Nathalie Ivanovitch, Silvia Mutto, Marcela Kovacsova, Nina Trollvige och Linda Turilow i Fem kvinnor. Foto: SVT

Fem kvinnor vill krossa fördomar om romer

Publicerad

Hon tröttnade på fördomarna och startade en förening för kvinnor med romsk bakgrund. Nu är Marcela Kovacsova och hennes fyra vänner aktuella med en musikal och en realityserie på SVT.

– Vi växer upp med att det är en skam att vara rom. Många har förlorat sitt språk och sin kultur. Det är många myter som lever kvar. Jag har verkligen stött på rätt mycket i mitt liv och det var det som gjorde att jag grundade föreningen, säger verksamhetsledaren Marcela Kovacsova, initiativtagare till Trajosko Drom, en förening för kvinnor med romsk bakgrund i Göteborg.

Nu under hösten är hon och fyra av hennes vänner som startat föreningen aktuella med SVT-serien ”Fem kvinnor” och musikalen ”En oförglömlig historia” på Stora teatern i Göteborg.

Sågs av 92 000 personer

Hittills har två av realityseriens fyra avsnitt sänts.

– Vi var lite rädda för vad som skulle hända, men vi har fått jättebra respons från alla håll. Det strömmar in tackmejl. Det är allt från privatpersoner, organisationer och romer som är stolta och säger tack för att ni finns och för att ni kämpar. Många döljer sin identitet så det betyder mycket att det har blivit en tv-serie, säger Marcela Kovacsova.

Enligt SVT:s publikmätning sågs första avsnittet av 92 000 personer.

– Så vi har lyckats att nå fler än själva målgruppen utan även majoritetsbefolkningen och har gjort historierna och berättelserna kända för fler, säger Elina Majakari, projektledare hos SVT.

”Det ger hopp för många romer”

Föreningen Trajosko Drom har nu funnits i fyra år och huvudverksamheten är ett medborgarkontor i Kviberg i Göteborg, där man håller öppet dagtid alla vardagar. Där kan besökare till exempel få hjälp med att att fylla i papper från myndigheter och stöd i att göra anmälan om diskriminering till diskrimineringsombudsmannen.

Föreningen ordnar också kulturaktiviteter, som det stora projektet med att sätta upp en musikal på Stora teatern i Göteborg den 17 november. Som grund för föreställningen har unga personer med romsk bakgrund studerat historiska källor och intervjuat äldre personer om deras livshistorier.

– Det är både romer som arrangerar och spelar. Vi kommer ha äldre personer på scen som pratar romanii. Jag tror att det ger hopp för många romer, att om de här kvinnorna klarar det så klarar vi det också, säger Marcela Kovacsova.

Följ Fem kvinnor på SVT

Här kan du se realityserien Fem kvinnor:

Del 2: SVT2 22/9 kl 09.35

Del 3: SVT2 24/9 kl 22.20 (samt repris 26/9 kl 16.45 och 30/9 kl 00.10)

Del 4: SVT2 1/10 kl 22.20 (samt repris 3/10 kl 16.45 och 7/10 kl 00.50)

Du kan också se både tidigare och kommande avsnitt på SVT Play:

https://www.svtplay.se/fem-kvinnor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.