Fredrik vet hur du bäst minskar ditt avfall. Foto: SVT

Fem tips för att minska dina avfall

Uppdaterad
Publicerad

Undvik spontanköp, ät upp maten, låna. Det finns mycket du som privatperson kan göra för att minska ditt avfall.

I Sverige slänger vi ungefär 450 kilo sopor per person och år. Fredrik Seger är regionplanerare i Göteborg med fokus på just avfall.

– Vi försöker få folk att bli mer medvetna av hur mycket avfall man ger upphov till och att man faktiskt kan påverka det, säger han. Vi konsumerar så mycket att jordens resurser inte räcker till.

Att sopsortera det som slängs är en del, men det större målet är att vi ska slänga mindre.

– Även en sorterad mjölkkartong är ett avfall.

Se även: Här är familjen som är bäst på att vara miljösmarta

Här är Fredrik Segers tips på vad du själv kan göra för att minska dina avfall:

1. Planera dina inköp 

– Du behöver inte avstå helt från att köpa nya grejer men tänk till om du verkligen behöver köpa nytt. Gör inga spontanköp och utmana dig själv att handla begagnat, ofta går det om man har lite tålamod.

2. Laga

– Innan du slänger något som är trasigt, tänk till om det går att laga. Enkla varor går ofta lätt att laga

3. Låna

– Är det något som du bara behöver någon enstaka gång, låna det istället för att köpa. Gör en efterlysning på sociala medier, det kan gå väldigt lätt att få tag på.

4. Hållbarhet

– Det är så lätt att slänga grejer, för det är så enkelt att köpa nytt. Saker går sönder hela tiden. När du köper något nytt, tänk på hur länge det ska hålla. Köp tidlösa kläder.

5. Ät upp maten

– Matavfallet är väldigt enkelt för oss att minska på. släng inte det som blir över utan spara det. Lukta och smaka på maten innan du slänger den. Skär bort det mögliga på osten och ät upp resten, det mesta går att frysa in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.