Enligt Per Åberg, parkchef i Slottsskogen, ser gräsmattorna ganska bra ut efter årets festival. Foto: Per Åberg

Slottskogen klarade sig hyfsat vid årets festival

Publicerad

Ett oväder av sällan skådat slag bröt ut precis innan insläppet för publiken till festivalen Way out west. Regn och festival brukar betyda lervälling, men inte i år:

– Nä, det ser ganska bra ut. Det mesta av regnet kom tidigt på lördag innan publikinsläppet, säger Per Åberg, parkchef Slottsskogen.

Det är dagen efter avslutningen av årets upplaga av tredagarsfestivalen Way out west. Ett arrangemang som lockar cirka 30 000 besökare varje dag.

Precis innan festivalen startade bröt ett oväder med regn, åska och stormbyar ut i Göteborg. En massa regn på gräsmattor brukar betyda lervälling, men så blev det inte den här gången.

Det mesta rann undan

– Arrangören sköt på publikinsläppet även på lördagen eftersom det gick åska och det gjorde att det mesta av vattnet hann rinna undan, säger Per Åberg.

Enligt honom lades publikskydd ut över stora delar av Slottsskogens gräsmattor. Så kalllad plantäckning, ett slags plastskydd med hål i så att luft tränger in mot gräset.

– Vi lägger ut plantäckning på uppemot 20 000 kvadratmeter av gräsmattorna. Någonstans måste man ju dra en gräns och göra en ekonomisk avvägning, säger han.

Årets skador på gräsmattorna är som ett normalår enligt Per Åberg. Det brukar ta 3 till 4 veckor att återställa det som blivit skadat och det är arrangören av festivalen som står för kostnaderna.

– Det brukar kosta mellan 100 000 och 300 000 att så in nytt gräs, gödsla och göra underarbetet och annat.

”Torkan är värst”

Det största problemet i år är inte det som blivit söndertrampat under festivalen utan det är torkan som varit värst.

– Det kan vi inte belasta Way out west för. Gräsmattorna var bruna och torr

Bilden är från sommaren 2016, då de hittills största skadorna på Slottsskogens gräsmattor uppstod efter festivalen Way out west. Foto: SVT

a innan festivalen, säger Per Åberg.

En del kritiker menar att Slottsskogen blir förstörd när det hålls festivaler i parken, hur ser du på det?

– Det är ju bestämt att vi ska vara en evenemangsstad. Det går inte heller att komma ifrån att det betyder stora intäkter i hotellnätter, mat och annat för Göteborgs stad.

De hittills värsta skadorna på Slottsskogen inträffade 2016, då det hade regnat en längre tid i Göteborgsområdet.

– Då kostade det cirka 300 000 kronor att återställa parkens gräsmattor igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.