Fetmaoperation räddar diabetiker

Publicerad

Risken att dö i förtid halveras för fetmaopererade patienter med typ 2-diabetes. En ny studie som omfattar över 12 000 personer, varav 95 procent av alla med typ 2-diabetes som fetmaopererats sedan 2007, visar på halverad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och förtida död.

– Detta är ett sätt att utvärdera fetmakirurgin. Det är en säker och bra metod, säger Björn Eliasson, adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Fetmaoperationer är effektiva, patienterna går ned i vikt och stannar där, berättar han. Men om den som lyckas banta med andra metoder också löper mindre risk att dö är svårt att veta, förklarar han.

Frågan är om studien kommer att resultera i fler operationer.

– Nej, jag tror inte det. Vi följer de kriterier som satts upp, och det här är nu en prioriterad verksamhet. Men vi har fått ett kvitto på att vi gör rätt, säger Björn Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer