Foto: privat / TT

Jennifer nekades plats på förlossningen i Trollhättan – födde i garage

Publicerad

När vattnet hade gått ringde Jennifer Liljekvist förlossningen i Trollhättan. På grund av platsbrist hänvisades hon i stället till Göteborg. Men trafik och vägarbeten gjorde att färden tog lång tid och samtidigt som bilen parkerades på Östra sjukhuset så föddes en dotter.

En sommardag i augusti förra året gjorde dottern sig redo att komma ut. Det var 24-åriga Jennifer Liljekvists andra graviditet och den första förlossningen gick snabbt. Eftersom hon bor i Stenungsund kontaktade hon förlossningen på Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan redan när vattnet hade gått.         

– Personalen bad mig återkomma när värkarna vara regelbundna och när jag ringde för andra gången så berättade man att det var för fullt för att kunna ta emot mig. Istället hänvisades jag till Östra sjukhuset, säger hon.

Kände sig rädd och förvirrad

Men både Jennifer och hennes sambo kände sig obekväma med beskedet.

– Min sambo förklarade att det var mycket trafik och flera vägarbeten på den vägsträckan och att det skulle ta betydligt längre tid att köra dit. Han kändes sig både rädd och förvirrad, säger Jennifer.

Parets oro visade sig vara befogad. Resan tog en timme och man fick flera gånger krypköra eller stanna på grund av vägarbete. Under tiden tilltog Jennifers värkarbete och hon berättar att hon upplevde resan som väldigt lång.

– Att sitta still i en bil och fastspänd och inte kunna röra sig och samtidigt ha ett intensiva värkar. Ja, det kändes...., säger Jennifer och är tyst och funderar när hon berättar om resan på väg till Östra sjukhuset.

Försökte larma 112

Vid klockan 08.40 kom paret så äntligen fram och parkerade bilen, men då kände Jennifer att hon inte klarade av att ta sig från bilen och in. Hennes sambo ringde 112 för att få hjälp, men eftersom han inte kunde uppge exakt adress till garaget vid sjukhuset kunde inte larmoperatören hjälpa till.

– Det slutade med att vi själva fick förlösa vår dotter. Vi hade änglavakt och två lediga barnmorskor som var på sjukhuset för ett privat besök parkerade under tiden och kom till undsättning. Det kändes som en väldig lättnad eftersom vår dotter föddes med navelsträngen runt halsen, säger Jennifer som inte vill rikta kritik mot personalen i Trollhättan utan vill belysa systemfel och därför valde att göra en anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

”Kändes förnedrande att föda i garage”

IVO har nu kommit med sitt beslut och man anser att beskedet att neka Jennifer Liljekvist plats i Trollhättan var korrekt och att det grundade sig på patientsäkra grunder. Man väljer alltså att inte rikta någon kritik mot kvinnokliniken på Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan för beslutet, men påpekar att man vid hänvisning till ett annat sjukhus ska hänsyn till patientens och anhörigas oro.

– Jag blev förvånad och har heller inte fått någon ursäkt från någon. Det kändes väldigt förnedrande att föda i ett parkeringsgarage, säger Jennifer som nu är föräldraledig med en frisk dotter som mår bra trots den turbulenta starten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer