Paradalian Ion från Rumänien fick jobb efter att ha tiggt i fyra år. Foto: Privat/SVT

Fick jobb efter att ha tiggt på samma plats i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år har Paradalian Ion tiggt pengar utanför Solkattens köpcentrum i Lerum. Där satt han även en dag i början av mars då nya ägare tog över Solkatten. Just den dagen var en av de kallaste i år med en temperatur på 14 minusgrader.

– Vi kände direkt att det här inte var värdigt, säger Magnus Kroon, som erbjöd tiggaren ett jobb.

Paradalian Ion kommer från Rumänien. I fyra år har han suttit på entrétrappan till Solkattens köpcentrum i Lerum och tiggt pengar. När Magnus Kroon och hans kompanjon tog över köpcentrat var också Paradalian den första de mötte på sin första dag på jobbet.

– Vi kände direkt att vi var tvungna att göra något, det var 14 minus och där satt han och frös på trappan. Så vi bestämde oss för att erbjuda honom att jobba för oss istället för att sitta och tigga ute i kylan, säger Magnus Kroon, vd och delägare i Solkattens köpcentrum.

Magnus Kroon erbjud den rumänske tiggaren ett jobb. Foto: Privat

Förstod inte

Jobberbjudandet bestod av att hjälpa till med vårstädningen i området och istället för att tigga skulle Paradalian få ersättning för jobbet han utförde.

– Han förstod först inte vad vi menade, han tyckte ju att han redan hade ett jobb. Men när vi fick förklarat vad det gällde och hur upplägget såg ut tackade han glatt ja, säger Magnus Kroon.

Enligt de nya ägarna handlar det i första hand om att hjälpa till humanitärt och att i andra hand om att skapa en tryggare känsla för kunderna.

– Tiggandet är inte ett fastighetsproblem utan ett samhällsproblem och tyvärr har det blivit en så laddad fråga att många inte vågar ta i den. Vi ville göra något konstruktivt och erbjuda honom en bättre livskvalité, säger vd:n Magnus Kroon.

Mer jobb

Paradalian Ion har nu jobbat i ett par veckor och fått sin första lön och betalat 30 procent i skatt och eventuellt kommer det att finnas mer jobb för honom i framtiden.

– Vi håller löpande kontakt och så får vi se hur det känns både för honom och för oss, vi ser över vad han mer kan hjälpa oss med. Han kommer varje morgon klockan åtta och han verkar mycket gladare nu än han var tidigare, säger Magnus Kroon, vd och delägare i Solkattens köpcentrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.