Foto: TT

Fick ny livmoder med robothjälp – födde barn

Publicerad

En pojke har fötts efter en livmodertransplantation där ingreppet på donatorn, kvinnans mamma, gjorts med robotassisterad titthålskirurgi. Det är det första barnet som föds med hjälp av tekniken.

Transplantationen gjordes på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i oktober 2017. Operationen på donatorn skedde via centimeterstora ingångshål i buken. Mot slutet läggs ett snitt så att livmodern kan tas ut, för att sedan direkt opereras in hos mottagaren med öppen kirurgi.

Tio månader senare fördes embryot, som kom till genom provrörsbefruktning, in i den transplanterade livmodern. Graviditeten har varit utan komplikationer. Pojken förlöstes med ett planerat kejsarsnitt i graviditetsvecka 36, och var 48 centimeter och vägde 2 900 gram.

Skonsammare teknik

Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin, leder forskningsarbetet.

”Detta är ett mycket viktigt steg mot att utveckla kirurgin och säkerheten vid livmodertransplantation, genom att vi för första gången visar att den skonsammare robotassisterade operationstekniken fungerar”, säger han i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer