Skådespelaren Terry Notary och regissören Ruben Östlund går igenom en scen under inspelningen av ”The Square”.

Film i Väst: Det är filmhistoria

Publicerad

Som en av medfinansiärerna till The Square är det en glädjens dag även för Film i Väst i Trollhättan då det tillkännagavs att filmen Oscarsnomineras.
– Vi är otroligt stolta, säger Ulrika Grönérus, kommunikationschef på Film i Väst till SVT.

Under tisdagseftermiddagen tillkännagavs det att göteborgaren Ruben Östlunds The Square Oscarsnomineras i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film.

Film i Väst står med som både medfinansiär och samproducent och säger att de är otroligt stolta över den enorma internationella succé som filmen har blivit.

– Den innehåller väldigt mycket, den är både smart och rolig, och jag tror den tilltalar väldigt många. För att vara en så smal film så tilltalar den en väldigt bred målgrupp, säger Ulrika Grönérus.

Hög igenkänning

The Squares framgångar började med en Guldpalm på filmfestivalen i Cannes och fortsatte med sex European Film Awards, Golden Globe-nominering, Guldbaggen för Bästa regi och flera andra internationella festivalpriser.

– Filmen håller en väldigt hög kvalitetsnivå. Ruben är väldigt noggrann. Han kör 100 omtagningar om det behövs. Och det märks på en sådan här film, att det är ett hantverk, säger Ulrika Grönérus.

Varför filmen har fått ett sådant genomslag även utomlands tror Ulrika Grönérus beror på en hög grad av igenkänning som genomsyrar Ruben Östlunds filmer.

– Det finns alltid någonting som man kan relatera till, säger hon.

Fakta: The Square

Visa

Filmen produceras av Erik Hemmendorff Plattform Produktion och Philippe Bober, i samproduktion med Film i Väst, SVT, Imperative Entertainment, Essential Film, Société Parisienne de Production, Coproduction Office ApS, ZDF/Arte och Arte France Cinéma med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, Danska Filminstitutet och Medienboard Berlin-Brandenburg. Svensk distribution: TriArt.

Bakom kameran återfinns den internationellt belönade scenografen Josefin Åsberg, fotografen Fredrik Wenzel (som vann Guldbaggar för The Square och Turist) och klipparen Jacob Schulsinger, med flera. I rollerna ser vi bland andra Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West och Terry Notary.

Källa: Film i Väst

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer