Resultatet av konfrontationen blev att den anställda omedelbart stängdes av utan lön och senare avskedades. Foto: TT

Filmade obduktion i Göteborg och spred bilderna

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Sahlgrenska universitetssjukhuset deltog i en obduktion där hon både ska ha filmat och fotograferat den döde, för att därefter dela bilderna på Snapchat. Nu har Inspektionen för vård och omsorg fattat beslut i ärendet.

Obduktionen genomfördes under sommaren 2019. Snart stod det klart att bilder som tagits där spreds på Snapchat och att de lagts upp av den anställda.

I anmälan till IVO skriver utredaren att kvinnan konfronterades med uppgifterna och fick se bilderna. Hon medgav då att hon lagt ut dessa samt en kortare film ”med makabra innehåll som visar på öppen kropp och skalle”. Kroppen gick dock inte att identifiera, eftersom en operationsduk lagts över ansiktet.

Resultatet av konfrontationen blev att den anställda omedelbart stängdes av utan lön och senare avskedades.

Ångrar sig  

Kvinnan har senare hävdat att hon aldrig lagt ut någon film, bara bilder på patientpreparat som hon delat med kolleger på Snapchat. Vidare säger hon att hon inte känt till att man inte får fotografera under en obduktion, och att hon ångrar sig djupt.

Det förändrar emellertid inte IVO:s bedömning. Där kritiseras kvinnan för att ha agerat ytterst olämpligt och omdömeslöst, på ett sätt som riskerar att undergräva förtroendet för hälso- och sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.