En scen när Irma är orolig över att Edvin säljer droger. Foto: Scen ur filmen ”Allt för dig bror”.

Film om undre världen gör debut i festivalen

Göteborgs filmfestival har premiär för fyrtionde gången. En av filmerna som visas under festivalen är ”Allt för dig bror”. En film som vill skildra den undre världen från en tjejs perspektiv.

Mischa Snicker, 21 år, är regissören bakom filmen ”Allt för dig bror” som visas under Göteborgs filmfestival. Filmen bygger på en novell som Mischa skrev för några år sedan. Novellen grundar sig delvis på Mischa Snickers egna erfarenheter från en värld som präglas av droger och kriminalitet.

– Det är ungefär 50/50. De allra värsta delarna i filmen har inte hänt, men flera delar har jag varit med om på riktigt, säger Mischa Snicker.

”Tjejerna drabbas också”

Filmen handlar om 15-åriga Irma som har dålig kontakt med sina föräldrar och hamnar i dåligt sällskap där droger spelar en stor roll. Med filmen vill Mischa Snicker berätta vad som kan hända om man börjar umgås med fel personer, och samtidigt berätta det ur en tjejs perspektiv.

– Oftast får man se det ur killarnas perspektiv, och de tar mycket plats i den här världen. Jag vill visa hur det är att vara tjej och hur det kan gå. Jag vill berätta att man som tjej inte är ensam om att vara med om de här sakerna, även om det kännas så.  

Castade från verkligheten

Mischa Snicker är precis som skådespelarna i filmen helt nya inom filmvärlden. Ewin Ghaderi, 20 år, och Emilio Sànchez, 21 år, spelar huvudrollerna och har aldrig tidigare varit med i varken film eller teater.

– Jag har alltid velat, men jag har aldrig vågat. Men när jag såg en annons där man sökte en ung tjej till en film, så tänkte jag att var dags att försöka, säger Ewin Ghaderi som spelar Irma.

– Det var svårt att komma ihåg replikerna. Oftast kunde jag de första replikerna i scenen och visste vart samtalet skulle leda, men annars improviserade jag mycket och gjorde det som kändes naturligt för mig, säger Emilio Sànchez.

”Alla vet vad Biskopsgården är för område”

Filmen visar upp en rå bild av hur det är att leva i ett socialt och ekonomiskt utsatt område.

– Det är ingen hemlighet vad Biskopsgården är för område, hela Sverige vet. Det är en förort, det är våldsamt och droginfekterat, säger Emilio Sànchez.

Men är det allt Biskopsgården är?

Nej, det är mycket mer. Det är vackert och det finns mer goda människor än onda.

Ewin Ghaderi fick blodad tand efter inspelningen. Nu vill hon satsa på att arbeta som skådespelare i framtiden.

– Jag vill kunna jobba som skådespelare och leva på det, säger hon.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer