Victor Nyåker är en av debutanterna på Göteborg Film Festival med sin film ”Skådespelerskan” Foto: SVT

Filmfestival viktig för debutant

Publicerad

Imorgon börjar Göteborg Film Festival. En av deltagarna är 32-årige Victor Nyåker från Kil i Värmland som visar bitar ur sin första film ”Skådespelerskan”. En film han hoppas kunna färdigställa inom två år, och då kanske kunna skapa sig ett liv som regissör.

Victor Nyåker kommer visa upp ungefär 25 minuter av sin redan färdiginspelade film på Göteborg Film Festival. Filmen är hans examensfilm från Valands filmakademi i Göteborg.

– Filmen handlar om en frilansande skådespelerska. Det är en svart komedi med dramainslag, säger Victor Nyåker.

Han söker nu medel för att kunna färdigställa filmen som skall bli en långfilm.

– Jag vill visa på att den här ideén vi har om framgång i vår kultur ibland är en chimär, och att vi i sökandet efter det personliga varumärket kanske blir lite osanna mot oss själva, säger Victor Nyåker.

Att var delaktig i Göteborg Film Festival, hur ser du på det?

– Det skall bli väldigt fint att få motta publikens reaktioner, men det är också ett väldigt viktigt skyltfönster, säger Victor Nyåker.

The Office-känsla

I stort sett alla scener han visar under festivalen rör sig inom en pinsam känsla. I en av scenerna trycker sig huvudkaraktären alltför nära en ung man och frågar honom om han tänker vinna en guldbagge, eller..

– Det är lite av en ”The Office” känsla över filmen, säger Victor Nyåker.

Ruben Östlund livet

Inom två år hoppas han filmen skall kunna vara färdig. Allt beror på tid och pengar. Varje nyutexaminerad regissörs första film är väldigt viktig, ibland kanske för viktig, menar Victor Nyåker.

– Skall man bli bruksregissör eller ska man satsa på det egna. Vad är viktigast för mig. Där står jag och väger idag. Det är få förunnat att kunna leva ut Ruben Östlund livet, säger Victor Nyåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.