Filosofer ska guida intensivvården för corona-smittade. Foto: SVT

Filosof: Inte självklart att vårda yngre före äldre i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Ska yngre eller äldre patienter prioriteras? Vårdanställda som blir sjuka eller andra patienter? Det är frågor som läkare och sjuksköterskor kan komma att ställas inför i coronakrisen. Nu har utvalda filosofer vid bland annat Göteborgs universitet fått i uppdrag att snabbt ta fram riktlinjer för hur vårdpersonal ska prioritera bland smittade patienter.

Det finns en etisk plattform för intensivvården i Sverige som antogs av riksdagen redan 1997. Men den är inte anpassad för det nya coronavirusets utbredning.

Därför har ett fåtal filosofer sedan en dryg vecka tillbaka fått i uppdrag av Socialstyrelsen att snabbt arbeta fram fler riktlinjer för hur intensivvården ska agera och prioritera framöver, vilket även GT rapporterat om.

Coronaviruset i Västsverige

– Det känns bra att även filosofi och humaniora kan göra ett bidrag till samhället i en sådan här situation, säger Erik Malmqvist, lektor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

Inte självklart att vårda yngre framför äldre

Ett dilemma vården kan står inför är att det inte är självklart att man vårdar en yngre framför en äldre patient – om man tvingas välja. 

– Man kan få ta hänsyn till det som heter biologisk ålder, som egentligen innebär hur länge man har kvar att leva och hur mycket man kan tillgodogöra sig den vård man får. Så det är inte åldern som sådan som spelar roll, säger Erik Malmqvist.

Vårdanställd kan gå före

Ett annat dilemma vården kan ställas inför är att tvingas välja mellan att vårda en smittad vårdanställd och andra patienter som är lika sjuka. Här finns olika argument.

– Till stöd för att göra det kan man anföra att det är viktigt att upprätthålla vårdens funktion och att det är viktigt att ge människor lika god behandling lite längre fram i tiden som nu. Det finns en slags likabehandlings-princip som talar för att man ska ta vårdpersonal före. Men man kan resonera både för och emot det här, fortsätter Erik Malmqvist.

Det finns inget färdigt svar på det här?

– Nej, det finns inget färdigt svar.

Vård kan avbrytas

Ett tredje dilemma är om man ska avbryta vården av en redan inlagd patient för att vårda en ny inkommen patient som också behöver intensivvårdas, givet att allt ser likadant ut vad gäller vårdbehov och biologisk ålder på patienterna.

– Då är det väl slumpen som kan avgöra i slutändan, men jag tror det är en ganska ovanlig situation egentligen, förtydligar Erik Malmqvist.

Vården behöver nya riktlinjer snabbt

Erfarenheterna från utvecklingen i Italien visar hur snabbt förloppet kan gå. Det är därför viktigt att få fram de nya riktlinjerna snabbt så att vårdpersonal kan ha dem som underlag i sitt arbete. Nu ska medicinsk personal också få tycka till om de nya riktlinjerna, innan en uppdaterad rapport från Socialstyrelsen väntas komma ut i rekordfart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet