Hanna Haag från Göteborg (till vänster), en av finalisterna i Poetry Slam. Foto: Adem Dresevic

Final i Poetry slam i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

För tjugonde året i rad arrangerades Svenska mästerskapen i Poetry slam, denna gång i Göteborg. Efter tre dagar fulla med poesi är det dags för finalen. Åtta poeter och sex lag har tagit sig vidare.

– Detta är en fantastisk tävling där publiken väljer vinnarna, säger Louise Halvardsson, en av arrangörerna av Poetry Slam SM.

Ikväll är det final i Poetry slam i Musikens Hus i Göteborg. Det är en tävling i scenpoesi, där det koras en individuell mästare och en lagmästaren. 40 poeter och åtta lag har mötts i den tävlingen.

– I den stora finalen står det mellan åtta personer och sex lag. Bland dem är flera göteborspoeter. Vi har har också finalister från andra delar av landet, men även från Finland och Norge, säger Louise Halvardsson, en av arrangörerna bakom Poetry Slam-SM.

Publiken väljer finalisterna

En individuell poet och ett lag utses till svenska mästare av jurygrupper utvalda från publiken. Enligt Louise Halvardsson har intresset varit betydligt större än väntat.

– Det har varit fullt, jättemycket folk. Deltagarna är tillsammans i en lokal med publiken och det är en fantastisk stämning, säger hon.

Deltagarna uttrycker sig själva

De sista tre dagarna kunde man höra en hel del originaltexter framförda av poeten, inom en tidsram av tre minuter, utan effekter.

– Poeter uttrycker sig själva. Det handlar om deras indentiteter. Text är mycket viktig men också att agera. Det är jätteviktigt att ha de båda komponenterna, säger Louise Halvardsson.

För tjugonde året i rad arrangeras Svenska mästerkapen i Poetry slam och i år blev det både tävling och poesifestival med panelsamtal och aktiviteter för att sprida scenpoesin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.