En kvinna har fått elektroder inopererade i ett nytt forskningsprojekt. Foto: Chalmers tekniska högskola

Kvinna förlorade handen – nu får hon tillbaka fingertoppskänslan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som förlorat sin hand har fått elektroder inopererade genom ett unikt forskningsprojekt med bas på Chalmers. Snart får kvinnan också en handprotes, vilket kommer ge henne fingertoppskänslan tillbaka.

Filmen ovan visar hur kvinnan kan styra en virtuell hand.

– Det är det enda system som finns som gör att en patient att känna med och kontrollera handen med hjälp av inopererade elektroder. Ett system som kan användas i det dagliga livet, säger Max Ortiz Catalan, docent och föreståndare på Chalmers laboratorium för biomekatronik och neurorehabilitering.

De proteser som finns idag ger inte berörings- eller rörelseintryck. Men med den här nya protesen så stimuleras de nerver som tidigare kopplade till handen, med hjälp av inopererade elektroder. Kroppen tolkar signalerna på samma sätt som om de kom från en riktig hand.

”Systemet fungerar”

Kvinnan på bilderna fick elektroderna inopererade i december förra året. Operationen genomfördes på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som en del i det större EU-projektet Detop (se mer information nedan).

– Vi ville se hur hon mådde innan vi gick ut med detta, men nu vet vi att hon mår bra och att systemet fungerar, säger Max Ortiz Catalan.

Nästa steg är att sätta på själva handprotesen, vilket man gör om en månad eller två när benen i armen blivit starkare.

Bygger på tidigare research

Forskargruppen har arbetat med det här projektet i cirka tio år.

– Vi har gjort något liknande tidigare, men då handlade det om elektroder som opererades in ovanför armbågen. Nu klarade vi att ta det till nästa nivå. Nedanför armbågen har man fler muskler som kan extrahera information, säger Max Ortiz Catalan.

Som med mycket annan forskning bygger projektet på föregångares olika tester och experiment runt om i världen.

– Vi har översatt alla dessa decenniers research till teknologi som är säker och pålitlig för patienten att använda. Det är den största prestationen i detta.

Ett företag gör nu kliniska tester av protesen och räknar med att den ska vara tillgänglig inom ett år eller två.

Den nya implantatteknologin

Har utvecklats i Sverige av ett forskarlag som leds av Max Ortiz Catalan på Chalmers och företaget Integrum AB

Operationen är en del av det större projektet Detop, finansierat av EU-kommissionen genom Horisont 2020. 

Detop inkluderar flera högskolor och universitet runt om i världen: Scuola Superiore Sant’Anna, Prensilia, Göteborgs universitet, Lunds universitet, Essex University, Swiss Center for Electronics and Microtechnology, Inail Prosthetic Center, Università Campus Bio-Medico di Roma, och Instituto Ortopedico Rizzoli

Konventionella handproteser förlitar sig på elektroder placerade ovanpå huden som bara möjliggör styrning av ett par basala handrörelser (öppning och stängning av handen)

Implanterade elektroder i alla de muskler som återstår i armstumpen innebär rikare och mer pålitlig information

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.